Nimelt helistas Pomerants Peetsile ja soovitas Toila uuel koalitsioonil loobuda tema volikogu esimehest parteikaaslase Kalle Lehismetsa umbusaldamisest, vastasel juhul võib riik jätta Toila sadama ja rannaala arendamise projekti toetuseta. Nimelt oli Eesti Rahva Muuseumi (ERM) jaoks mõeldud raha hiljuti üle jäänud ja Toila rahval tekkis lootus sealt enda projektile ka toetust saada.

ERMi taheti toetada üleriigiliste kultuuri ja turismiobjektide toetusprogrammist. Peale ERMi läksid sinna programmi ka Tehvandi spordikeskus, Kohtla-Nõmme kaevanduspark ja Saaremaa muuseum, mistõttu neile kõigile raha andmiseks tõsteti sinna programmi raha juurde piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmi arvelt.

Nüüd, kui ERMile mõeldud raha jääb kasutamata, oleks siseministeeriumi pressiesindaja Kaili Uusmaa sõnul mõistlik see tagasi suunata sinna, kust algselt võeti, ehk piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmi.

Piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmi projekid hindas ära ja pani pingeritta EASi komisjon juba veebruaris 2011 ning pingerida muuta ei saa.

Struktuuritoetuste seadus keelab Uusmaa sõnul avalikustada neid taotlusi, mis pole veel rahastust saanud, seega täielikku nimekirja, pingerida ja projektide detaile siseministeerium avalikustada ei saa.

"Küll aga oleme juba ka varem välja öelnud mõned näited, millised projektid seal nimekirjas on – lisaks Toilale ka Tartu Pauluse kirik ja Tähetorn, Põltsamaa veespordikeskus, Pärnu jahtklubi ja muud piirkondade arengu jaoks olulised projektid," lisas Uusmaa. 14 taotlust on pingereas sellised, millele meetme taotlusvooru eelarvest raha ei jätkunud ning jäid toetuseta.

ERMist üle jääva raha kohta veel lõplikke otsuseid ei ole. Regionaalminister Siim Kiisleri seisukoht on, et see raha tuleb suunata tagasi piirkondade konkurentsivõime tugevdamiseks, samuti haridusse koolimajade kordategemiseks. Kui raha sinna suunatakse ning kui Toila projekt on pingereas piisavalt heal kohal, saab Toila projekt oma raha ning keegi ei saa Toilat sealt välja tõsta.

Pomerants töötas veel aasta tagasi siseministrina ning Kiisler oli tema kolleeg samas majas. Praegu on Pomerantsi järglane siseministri kohal Ken-Marti Vaher. Kõik kolm kuuluvad IRLi Res Publica tiiba, mistõttu Pomerantsi väide tema mõjust otsustusprotsessile kõlab usutavalt. Just Kiisler peab tegema otsuse, kas suunata raha piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmi. Kui Kiisler aga otsustaks raha Toila karistamiseks piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmi mitte suunata, saaksid tõenäoliselt pihta ka teised samas programmis taotlejad, ehk pahaseid inimesi oleks rohkem kui vaid Toila rahvas.