Toila volikogu liige ja praeguse koalitsiooni volikogu esimehe kandidaat Roland Peets oli välismaal suusapuhkusel, kui talle tuli telefonikõne. “Nime ma ei tahaks nimetada, aga see oli riigikogu liige, IRLi üks juhtivtegelasi,” sõnas Peets  ajalehele Põhjarannik. Helistaja soovis lähemalt teada, mis toimub Toila volikogus, ning manitses Kalle Lehismetsa umbusaldamisest loobuma.

Muu hulgas hoiatas helistaja, et kui ei loobuta värske IRLi liikme Lehismetsa tagandamisest, võib see halvasti mõjuda Toila valla väljavaadetele saada raha oma sadama ja rannaala arendamiseks. Selle raha saamiseks tärkas Toilal hiljuti taas lootus, kui Euroopa Komisjon otsustas mitte rahastada Eesti rahva muuseumi uue maja ehitamist, ning vabanenud raha suunatakse teistele projektidele, kus üks kandidaate on ka Toila.

Põhjarannikule teadaolevalt oli Peetsile helistanu riigikogu õiguskomisjoni esimees Marko Pomerants, kes seda ka tunnistas. Peets ja Pomerants pole teineteisele võõrad inimesed, kuna sel ajal, kui praeguseks erru läinud Peets töötas veel piirivalveameti peadirektorina, oli Pomerants siseminister.

Pomerants ütles, et see oli tal esimene kord sel kombel kohalikku võimu mõjutada. Pomerants ei näinud oma käitumises midagi erakordset või sobimatut. “Mis muud saab olla ühe erakonna huvi, kui et tema inimesed saaksid ellu viia oma programmi,” selgitas ta.

Toila volikogu koguneb oma järgmisele istungile 21. märtsil ning siis peaks hääletusele tulema ka praeguse volikogu esimehe umbusaldamine.