"Meil on oma julgestuspolitseinikud kaasas ja Iisraeli riik pakub meile samuti eskordiga tuge. Nii et oma julgeoleku pärast me küll kuidagi ei põe. Euroopas ma olen näinud palju pöörasemat suhtumist kui siin, seega võib öelda, et kõik on tasakaalus," nentis Pomerants.

"Hommikul saime presidendipalees kena vastuvõtu, presidendid vahetasid mõtteid riikide tuleviku üle, oleme siin ka peaministriga kohtunud, kes samuti oli huvitatud koostöövõimalustest," rääkis Pomerants. "Mina ise olen saanud kokku oma kolleegi, Iisraeli siseministriga. Meil oli ka juba aastate tagant koostööst häid näiteid. Kindlasti eesti rahval on meeles see hammasratas, mis oli suur ja narkootikume täis ning saadi kätte kahe riigi koostöös."

"Meie politsei inimesed on käinud ka treenimas Iisraeli vastavate üksustega ja me kindlasti vaatame, mida me saame veel ühiselt teha. Näiteks meie sisekaitseakadeemia on huvitatud kontaktidest, mis puudutab nende magistriprogrammi - mis on teist aastat käimas -, et seda ka rahvusvahelisemaks muuta," lisas siseminister.

Vastates küsimusele, kas 50-pealise kaaskonnaga riigivisiidi korraldamine oli mõttekas, leidis Pomerants, et eelkõige majanduse alal on Eesti-Iisraeli suhete potentsiaal suur. "Kui juba tullakse ja lennukile kütus sisse pannakse, siis ma arvan, et on ikka mõtet tuua rohkem inimesi, kui ainult president oma prouaga. Oluline on nii poliitiline toetus üksteisele, kui ka see, et majandus elavneks."

"Meil on olemas ju reaalsed majandussuhted, kuigi alati võiks nende maht olla suurem. Ka Iisrael väikese maana on orienteeritud kõrgtehnoloogiale ja kui selles osas on võimalik midagi ühist ette võtta, siis kaotajaid ju pole," märkis Pomerants. "Eile õhtul oli meil ka näiteks kohtumine kohaliku Eestist pärit inimeste kogukonnaga, kes on siin küllaltki suurearvuline. Ma pean silmas inimesi, kes on Eestis sündinud ja tulnud siia juba 1960-ndate lõpus või hiljem. Nii et Eesti ja Iisrael ei olegi üksteise jaoks nii kauged paigad, kui see võib tunduda."

Elektriautod ja holokaustimuuseum

Visiidi esimesest päevast jäid Pomerantsile kõige rohkem meelde Eesti delegatsioonile tutvustatud tehnilised uuendused. "Eile nägime sellist huvitavat visiooni tulevikust, kuidas autoliiklus naftavabaks muuta. Siin arendatakse kontseptsiooni, kuidas autoliiklus viia akutoitele koos vastava laadimisjaamade võrgustikuga ja muuta end sõltumatumaks tavalisest fossiilkütusest," rääkis siseminister.

"Täna olime holokaustimuuseumis, kus on näha kõik see, mis juudi rahvaga eelmise sajandi keskpaigas juhtus. Saime väga hea ja mõtlemapaneva ülevaate," lisas Pomerants.