"Õigust mõistab Eestis kohus hinnates kõiki tõendeid kogumis oma siseveendumuse kohaselt. Seadusandliku võimu esindajana ei ole minul voli kohtuotsuseid heaks kiita või ümber lükata, vastas Pomerants Delfi küsimusele, kas pedofiilidele määratud karistused on liiga leebed.

"Margus Luigele mõisteti kokku 2 aastat ja 7 kuud vangistust. Mõistetud karistusest kuulub kohesele ärakandmisele 1 kuu ehk tegemist on nn šokivangistusega. Ülejäänud vangistust ei pöörata täitmisele, kui Luik ei pane kolmeaastase katseaja sees toime uut kuritegu ja täidab talle käitumiskontrolliga pandud käitumiskontrolli nõudeid ja kohustusi kriminaalhooldaja järelevalve all," kommenteeris Pomerants.

"Muuhulgas on Margus Luik kohustatud alluma seksuoloogi poolt ettenähtud ravile, tal on keelatud külastada lastele mõeldud suhtlusvõrgustikke netis, samuti on tal keelatud suhelda alla 14-aastate isikutega. Kui süüdimõistetu katseajal ei järgi kontrollnõudeid või ei täida talle pandud kohustusi, võib kohus kriminaalhooldusametniku ettekande alusel pikendada katseaega kuni ühe aasta võrra või pöörata karistuse täitmisele," lisas riigikogulane.

"Rein Laaneoru kohtuotsusega ei ole mul olnud võimalik tutvuda, sest see ei ole veel jõustunud ega avalikustatud. Kuid meedias avaldatu alusel arvan, et temale esitati süüdistus samade või osalt samade karistusseadustiku sätete alusel," rääkis Pomerants.

Mõlemal puhul oli tegemist kokkuleppemenetlusega, mis tähendab, et prokurör peab ju otsusega nõus olema, kui ta osaleb kokkuleppe sõlmimisel. "Ma arvan, et Eesti kohtunikud ei suhtu sarnaste süütegude arutamisel süüdistatavasse isikusse kergekäeliselt ja leebelt," võttis Pomerants kokku.

Karistusseadustik võimaldab kõikidel nendel juhtudel isikut karistada rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega. Antud juhtumite puhul oli tegemist olukordadega, kus isikud ise ei osalenud lapsporno valmistamisel, nende poolt toimepandu ei tekitanud konkreetsele isikule füüsilisi või vaimseid kannatusi, ütles ta. "Täisealise isiku poolt noorema kui 14-aastase isikuga suguühendusse astumise eest ja sugulise kire rahuldamine lapseealisega võimaldab seadustik isiku karistada aga juba kuni viieaastase vangistusega."