“Päevakord on minu hinnangul väga hea,” kiitis Eesti Põllumeeste Keskliidu asepresident Jaan Sõrra maarahva kongressi esinejaid Delfile. “Loodame, et nii põllumajanduse kui ka maaelu probleemid saavad ära lahatud.”

Kas Maarahva kongressi ettevalmistus saatnud vastuolud saavad reedeks lahendatud? “Ega neid vastuolusid lahendada ei olegi võimalik,” nentis Sõrra.

“Need leiavad lahenduse siis, kui enamustest valdadest ja organisatsioonidest registreeritud delegaadid kohale tulevad.” Esmaspäevaks oli kongressile registreerunud 500 inimest. “Me ei saa seega öelda, et tegu ei ole õige maarahva kongressiga,” lausus Sõrra.

Kongressi korralduskulud on Keskkerakonna kanda, ütles Sõrra ja lisas, et rahastamise küsimuses tuleb pöörduda Priit Toobali ja Keskerakonna poole. “Saali üüri maksab Keskerakond kinni ja mulgiputru pidi ka lõuna ajal jagatama, aga ega seal suuri muid kulusid ei ole.”

Maarahva kongressi kannab täies mahus üle Kanal 14.

Kongressi avab Eestimaa Rahvaliidu auesimees, president Arnold Rüütel.

Teiste seas tervitavad Eesti põllumehi ka Soome Keskerakonna aseesimees Timo Kaunisto, Leedu Rahvapartei esimees Kazimiera Prunskiene, Läti Põllutootjate koostööorganisatsioonide nõukogu juhatuse esimees Armands Krauze, Venemaa Põllumajandustöötajate Ametiühingute Keskkomitee esimees Natalja Agapova ja Euroopa Parlamendi Tööhõive- ja sotsiaalkomisjoni liige, Põllumajanduse ja maaelu arengu komisjoni asendusliige Marian Harkin.

Keskerakonna poolt saavad sõna Edgar Savisaar, Jüri Ratas, Jüri Võigemast, Mailis Reps, Silver Kuusik, Jüri Landberg, Taavi Aas ja Kersti Sarapuu.

Rahvaliitu esindavad Arno Kannike, Juhan Särgava, Urmas Pirk, Ester Tuiksoo, Maido Pajo, Arno Sild ja Jaan Pöör ja äsja erakonnast lahkumisest teatanud Arvo Sirendi.

Sotsiaaldemokraatide hulka kuulub Jaan Sõrra.

IRLi esndajana peab ettekande Ale Sprenk.