Alates septembrikuu algusest saab piimatootja kilogrammi piima eest kuni 4,6 krooni. Aasta alguses oli see hind 4 krooni, keskmiseks hinnaks 2010. aastal kujuneb 4,25 krooni, teatas Delfile Eesti Põllumeeste Keskliidu asepresident Jaan Sõrra.

Eelmise aasta piimahinnaga võrreldes, mis oli 3,3 krooni, on piima kokkuostuhind tõepoolest tõusnud. Eelmise aasta hind ei katnud tootmiskulusidki, rääkimata investeeringutest, tõdes Sõrra.

Piimatootjad on Sõrra sõnul rahul selle aasta kokkuostuhinna tõusuga, mis ületab pisut piima omahinda ja võimaldab eelmise aasta miinust vähendada. Statistikaameti andmetel oli põllumajandussektori kogukahjum eelmise aastal ligi kaks miljardit krooni.

Piimatootjad ei ole pädevad andma hinnangut, kas kahekroonine hinnatõus on põhjendatud või mitte, sest tarbijahinda kujundavad töötlejad ja kaupmehed, kuid lükkavad ümber levitatud arusaama, et kahekroonine piimaliitri hinnatõus jõuab põllumehe rahakotti.

Nii töötlejatel, kui kaupmeestel, on kindlasti tekkinud lisakulusid seoses käibemaksu, aktsiiside, kütuse jne tõusuga. Seetõttu olekski tarbija suhtes aus välja tuua ka muud kulud, mis on kasvanud, mitte aga saata piimajoojatele sõnum, et piimahinna tõus on põhjustatud ainult piimatootjatele makstava raha suurenemisest.