Põllumajandusameti üldosakonna juhataja Tea Toom selgitas, et amet kontrollib värskete puu- ja köögiviljade päritolumaad edasi samasuguselt nagu varem ning tegelikult on järelvalve vilja kandnud, kuna kontrollides avastatakse vähem müüjaid, kes toodete päritoluriigi kohta valetavad. Lisaks pole ka värske puu- ja köögivilja päritolumaa osas tarbijate kaebused suurenenud.

Põllumajandusamet kontrollib värske puu- ja köögivilja turustamisstandardite nõuete täitmist üle Eesti igal aastal, keskmiselt tehakse ligi 1000 kontrolli aastas. “Müüdav puu- ja köögivili peab olema värske ja vastama kõikidele kvaliteedinõuetele. Igas müügikohas peab toote juures hinnasildil nähtavalt kirjas olema päritoluriik,” sõnas Toom.

“Aiandustoodete turustamine, mille päritolu ei ole toote juures märgitud või mille puhul esineb partiide segamise või vale päritoluriigi esitamise kahtlus, ei ole lubatud,” rääkis Toom. Rikkujate nimed avalikustatakse ka põllumajandusameti kodulehel.

Maalehe eksperiment paljastas, et mitmed Eesti numbrimärkidega kaubikud käivad Riia ööturul maasikaid, mustikaid ning muid köögi- ja puuvilju soetamas. Enamik neist lõpetas Eesti turgudel märkega, nagu oleks kaup kodumaine.

Turul on see avalik saladus, et mõned müüjad pakuvadki välismaist kaupa kodumaise pähe. Samamoodi teavad turul kauplevad inimesed, kes müüvad päriselt kodumaist marja.

Maaleht avastas laboritestide põhjal hiljuti ka selle asjaolu, et kodumaistelt maasikatelt võib sisse süüa dimetoaati ja ometoaati, mis on putukatõrjevahendid ning lestade ja puukide tõrjevahendid. Need on närvimürgid, mis võivad suurtes kogustes põhjustada krampe ja koguni surma. Mürgid imenduva kergesti ja jaotuvad kiiresti üle organismi. Neid pestitsiide ei tohi Eesti maasikakasvatuses kasutada.