“Eestis on liiga palju istuvaid politseinikke, kes ei tegele aktiivselt korrakaitsega. Saaremaal on praegu näiteks seitse konstaablit, kuid ümberkorralduste järel peaks neid seal tööle hakkama 30. Politsei eesmärk on tegelda ikkagi põhjuste, mitte tagajärgedega,” rääkis Loodus Sakalale.

“Kõik funktsioonid jäävad Viljandimaal politseile alles, kuid prefektuuri peakontor kolib Tartusse. Viljandi maakonda jääb kolm struktuuriosa: Viljandi, Suure-Jaani ja Lõuna-Viljandimaa jaoskond. Neid hakatakse juhtima Tartust.”

“Juhte jääb vähemaks ja konstaableid tuleb juurde. Vara on veel rääkida täpsest struktuurist, sest see saab selgeks järgmisel aastal läbirääkimiste käigus,” rääkis Loodus.

“Tahame kahandada ka politseid toetavaid struktuure. Viljandis on praegu prefektuuri majandusdirektor, kuid ma ei kujuta ette, mida on tal iga päev seal teha, ” rääkis Loodus. Looduse sõnul pole tegemist mingi reformiga, vaid juhtimise ümberkorraldamisega. “Kaks aastat tagasi juhtimismudeli peale ei mõeldud, kuid nüüd me seda teeme,” rääkis ta.

“Eesti politseis on praegu 300 vaba töökohta ja seda peamiselt välipolitsei ja konstaablite osas. Uuest aastast rakenduva pensionikorra järel lahkub politseist veel 100 inimest ja need on peamiselt kõrgemad ametnikud. Seega tuleb mul mõelda 400 ametikoha täitmise peale, mitte koondamisele.”

“Juba jaanuari teisel poolel võtab valitsus vastu politsei struktuuri muutmise määruse, mis on seaduse jõuga. Siis tuleb see lihtsalt ära teha. Läbi hakkame arutama vaid seda, kuidas muudatusi kõige paremini ellu viia,” rääkis Loodus.