Eelmisel teisipäeval alanud kohtuistungil kuulati üle osapooled, kolmapäeval jätkus istung kohtuvaidlustega. Otsuse valurahanõude kohta teeb Tallinna linnakohus 8. veebruaril, kirjutab SL Õhtuleht.

Politseiniku kuulist üliraskesti pähe haavata saanud 32aastane Lada Petko nõuab oma hagis riigilt 704.164 krooni valuraha ning igakuiselt 1932 krooni. 22. jaanuaril istus kohtusaalis Lada Petko isa Fjodor, tema tütar, esimese grupi invaliid Lada oli emaga kodus.

1997. aasta 12. juuli öösel kella 2 paiku läks parajasti puhkusel olnud politsei abikomissar Jaan Rütman Tallinna vanalinnas Laial tänaval Diesel Bootsi pubi juures tülli seal urineerinud Igoriga. Rütman tõi toast Makarovi teenistuspüstoli ja sihtides Igorit tabas tänavaserva pargitud sõbra autos istuvat Ladat otsaette.

Lada tuli Mustamäe haiglas koomast välja kümme päeva hiljem. Eesti arstide ja Lada ema-isa vahel tekkisid ebakõlad ning vanemad viisid tütre ravile Peterburi Sõjaväemeditsiini Akadeemiasse.

Kuigi Eesti tohtrid arvasid, et sealne operatsioon oli mõttetu, olid meeleheites Lada vanemad teisel arvamusel. Ravirahadeks kulus kokku 170.000 krooni. Kuna keskhaigekassa välismaist ravi kinni ei maksnud, tuli arve tasuda pulmarahadest ja tuttavatelt saadud laenudest.

Mustamäe haigla neurokirurg Aadu Liivat on öelnud, et mõistab vanemate püüdlust saada Lada endisena tagasi, kuid paraku on see võimatu. Ladal on ajukahjustuse tõttu kolmandik ajust hukkunud ega taastu enam kunagi.

Ladale on tehtud neli peaoperatsiooni ja kaks silmalõikust. Hoolimata sellest, et Lada jäi tulistamise tagajärjel ühest silmast pimedaks ja teinegi näeb kehvalt, vaatab ta siiski telerit ja suudab abita kodus käia. Samuti tuleb Lada toime söömisega.

“Areng on, kuid aeglane. Tulistada võib kiirelt, kuid edasi läheb kõik aeglaselt,” tunnistab Lada ema.

Kohtult nõutava valuraha summa ei ole võetud laest. Nina sõnul on neil dokumentaalselt kokku arvutatud, kui palju on aastate jooksul Lada jaoks kulunud raviraha.

Märtsis valmistutakse taas silmalõikuseks, kuid tõenäoliselt kaaluvad Lada vanemad taas sõitu Peterburi arstide juurde, sest trauma tagajärjel tekkinud vesipäisus tekitab naisele jätkuvalt peavalusid.