Politsei jagab tänavu laiali 1500 paberkandjal jõulukaarti, mille eesmärk on panna inimesed tõele näkku vaatama ja anda neile endale võimalus on tegevusele hinnang anda. Kaardid jagatakse neile, kel on liikluses tõsisemaid rikkumisi, valimisse on peamiselt sattunud kiiruseületajad ja joobes juhid.

"Tänavu hukkus Eesti liikluses ligi 100 inimest, viga sai üle pooleteise tuhande. Suur osa nendest õnnetustest on seotud lubatud sõidukiiruse ültamise, joobes juhtimise või oma sõiduoskuste ülehindamisega," on kaardil kirjas. "Püüa uuel aastal sõita nii, et saaksid järgmisel aastal samal ajal täie kindlusega öelda - tegin kõik, et hoida ennast ja teisi liiklejaid."

„Osadele rikkujatele viiakse kaardid koju kätte, osadele saadetakse postiga, osadele antakse üle otsuse kätteandmisel ning varuks on jäetud ka jagamiseks otse sündmuskohal. Kaarte jagavad meie korrakaitsepolitseinikud,“ ütles Delfile politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Priit Põiklik.

Kaarte hakati laiali saatma juba eelmise nädala lõpus.

„Inimeste reageeringud on olnud erinevad, mõned suhtuvad nagu ikka üleolevalt, ühesõnaga samamoodi, nagu nad liikluseski käituvad, kahjuks. Mõned on kaarti hoolikalt vaadanud ja nende silmadest on välja lugeda kahetsust tehtu pärast. Nagu on mitmesuguse suhtumisega inimesi, on ka mitmesuguse suhtumisega liiklusrikkujaid,“ nentis Põiklik.

„Iga tegu, millega on liiklusreeglite vastu eksitud, peab olema ühiskonnas taunitav. Iga liikluses hukkunud elu või vigastada saanud inimene on meie väikese riigi jaoks korvamatu ja lubamatu. Õnnetused, mis juhtuvad liiklejate süül, peavad panema kõiki iseendasse vaatama ja mõtlema, kuidas neid ära hoida. Politsei rakendab kõikvõimalikke meetmeid, et inimesed ennekõike enda tegevust liikluses analüüsima ja mõtlema panna. Püüamegi panna nende jõulukaartide saatmisega liiklusrikkujatel iseenda tegevusele hinnangut andma,“ selgitas ta ideed kaartide jagamise taga.

Põikliku sõnul on paraku inimesi, kes ei mõista, et nad on meeletult kihutades või purjuspäi rooli istudes midagi valesti teinud. „See on tegelikult koletu ja hirmuäratav. Iga liikleja, kes seab oma teadliku tegevusega liikluses kellegi teise või ka iseenda elu ja tervise ohtu, väärib lisaks karistusele ka karmi hukkamõistu ning tõsist näpuga viibutust mitte ainult politsei ja kaaskodanike, vaid nähtavasti ennekõike iseenda poolt.“