Üks aasta Väike-Maarja päästekoolis maksab praegu umbes 240 000 krooni. Pärast seda maksab rakenduskõrgharidus Sisekaitseakadeemias 68 000 kuni 86 000 krooni aastas. Summa suurus sõltub nii lõunasöökide arvust kui ka vormirõivastuse maksumusest ja stipendiumi suurusest, kirjutab Postimees.

Nelja-aastane kõrgharidusega päästetöötaja koolitee võib maksma minna ligi pool miljonit krooni. Et see kohustus enda õlult raputada, peaks lõpetanu töötama päästeametis või mujal avalikus teenistuses vähemalt kaheksa aastat.

“Sisekaitseakadeemia on riigi õppeasutus ja koolitab riigiametnikke,” kommenteeris Siseministeeriumi personaliosakonna juhataja Anneli Mõtus. “Kui lõpetaja riigiasutusse tööle ei asu, tahab riik oma investeeringu tagasi saada.”

Sisekaitseakadeemia rektor Priit Männik kinnitas, et tema arvates on see nõue õiglane. “Enamasti peab inimene oma hariduse, toidu ja rõivastuse ise kinni maksma,” ütles Männik. “Meie koolis panustab sellesse riik ja inimesel peaks kõige selle eest olema kohustus korralikult õppida ja hiljem teatud aeg töötada.”

Sisekaitseakadeemia politseikolledži õppur Allar Raja arvas, et mõned temaga koos politseikoolis alustanud mehed on kooli pooleli jätnud. Samas teenivad nad piiri taga ehitajana sunniraha mõne nädalaga kätte.

Ta möönis, et nii psühholoogiliselt kui ka kehaliselt nõudlik õppetöö sunnib nõrgemaid katkestama. “Mingi aeg võiks olla, mil kadett võiks koolist kohustusteta ära minna, kui valitud eriala hakkab vastu.”.