“Merits on kogenud ülesehitaja, ladus nullist üles korraliku politseikooli ja nüüd on tema elukogemust vaja kogu politsei ümberkorraldusteks,” ütles politseijuht Harry Tuul ajalehele Postimees.

Siseminister Tarmo Loodus on ajalehe teatel andnud oma esialgse nõusoleku Meritsa ametisse kinnitamiseks.

Merits hakkab politseijuhi asetäitjana tegelema valitsuses heakskiidetud politsei arengusuundade läbisurumisega, see tähendab ka senise 17 prefektuuri arvu kärpimist.

“Praegu on üksnes arvamus prefektuuride liiga suurest arvust ja see tundub õige olevat, kuid puudub analüüsile tuginev selgus, millised variandid oleksid mõistlikumad,” rääkis Merits ajalehele. “Kindlasti ei meeldi võimalikud muudatused kõigile, ent tõsised töötegijad mõistavad, et politsei praegune struktuur on kivinenud ja suuresti omaaegse miilitsa koopia.”

Formaalselt on seni riigi politseijuhi asetäitjateks ka Tallinna politseiprefekt Jüri Kasesalu ja keskkriminaalpolitsei direktor Ralf Palo. Ent pärast Meritsa ametisse kinnitamist on just tema ainus inimene, kes saab praegust politseijuhti Harry Tuult asendada.

Politseikooli uue direktori leidmiseks korraldab politseiamet sisemise konkursi. Tuul peab tõenäoliseks, et Meritsa järglane leitakse kahe kuu jooksul seniste prefektide, aseprefektide, politseidirektorite või ülemkomissaride seast.