Ehkki avaliku teenistuse seadus nõuab, et edutada ei tohi ametnikku, kellel on kehtiv distsiplinaarkaristus, ei kehtinud see aastaid Robert Antropovi alluvana kohtuekspertiisi- ja kriminalistikakeskuses koertekasvatust juhtinud Aljo Pärna puhul, kirjutab Postimees.

Tallinnas Põhja politseiosakonnas autopatrullis töötanud Pärn on 15. septembrist Antropovi käsul ametis juhtivinspektorina politsei peakorteri osakonnas, mis jahib ebaausaid mundrikandjaid.

Edutamine toimus hoolimata 13. augustil Tallinna aseprefekti Kalle Klandorfi talle määratud distsiplinaarkaristusest teenistuskohustuste sihiliku täitmata jätmise ja vääritu teo eest, mis seisnes ülemustele valetamises.

Küsimusele, miks edutas ta kehtiva karistusega ametnikku, vastas Antropov esmalt, et ei võta Pärna distsiplinaarkaristust tõsiselt, sest näeb selle taga sihikindlat tahet temast lahtisaamiseks. “Ma võin selliseid karistusi ja juurdluseid kümneid läbi viia, kui vaid tahan,” lausus Antropov.

Ehkki Pärn kaebaski karistuse politseiametisse edasi ja selle määramises ei avastatud midagi seadusvastast, lubas Antropov isiklikult juurdluse uuesti üle vaadata.

Antropov põhjendas edutamist ka väitega, et käsku andes ei teadnud ta Pärna karistusest midagi, kuigi politseiamet sai Tallinna prefektuurist kohe täieliku ülevaate nii Pärna karistusest kui sellestki, et Pärna suhtes on sel aastal algatatud veel kaks juurdlust.

“No kui näpuga nüüd seadust vedada, siis on jah vist rikkumine,” tunnistas Antropov. Pidanud nõu alluvatega, helistas ta veidi hiljem Postimehele tagasi ja teatas, et osakonnast politsei peamajja ja inspektori kohalt juhtivinspektori kohale toomine polegi edutamine.

“Edutamine on see, kui ametniku endine funktsioon säilib ja ta hakkab nagu juhtima, Pärn võeti tööle absoluutselt teisele tööle ja pealegi ta ei juhi midagi. “Nii et kõik on seaduslik ja korras,” selgitas Antropov.

Antropoviga ei nõustunud riigikogu Keskfraktsiooni liige Ain Seppik, endine politseijuht ja endine siseminister. “See on selge edutamine, loomulikult, igas mõttes,” lausus Seppik.

Antropovi käitumist kommenteeris ta siiski napilt: “Seadus on täitmiseks, see on kõigile selge.”