10. ja 11. oktoobril peetava õppuse aluseks on lokaalne kriis, mis ei välju maakonna piiridest. „Et tegu on rahuajaga, siis erakorralist seisukorda linnas välja ei kuulutata. Kaitseliit küll osaleb, aga me ei mängi läbi ühtegi sõjalist olukorda,“ rääkis Kaitseliidu Tartu maleva staabiülema kohusetäitja leitnant Tanel Meiel, kirjutas Taru Ekspress.

Õppuse legendi aluseks on teave, et Tartusse saabub kusagilt üliohtlikku radioaktiivset ainet, mistõttu on vaja sulgeda kõik Tartu sissesõiduteed. Teedele rajatakse läbipääsupunktid ja linna sisenevaid sõidukeid hakatakse kontrollima. „Selline on stsenaarium. Reaalselt tehakse siiski pistelist kontrolli, sest me tahame võimalikult vähe häirida linnakodanike igapäevelu tegemisi,“ ütles leitnant Meiel.

Õppuse peamine eesmärk on arendada koostööd eri jõustruktuuride vahel. Samuti saab õppuse käigus katsetada reageerimiskiirust kriisiolukorras. Proovitakse igasuguseid sidekanaleid, sealhulgas motokullereid.

Tartu linnas toimub nii laia haardega õppus leitnant Tanel Meieli sõnul esimest korda. Peale politsei ja Kaitseliidu on õppusesse kaasatud Tartu ülikool, Tartu vangla, Päästeamet, Balti kaitsekolledž, mitu üliõpilasorganisatsiooni ja motoklubi. Kokku võtab õppusest osa üle 400 inimese.

Leitnant Meieli sõnul on õppuse üks eesmärke harjutada Tartu kodanike teavitamist. Õppuse eel ja ajal jagatakse rahvale trükimaterjali ja linna pannakse püsti infotahvlid, kaasatakse ka teisi meediakanaleid. Õppus lõpeb rivistusega Raekoja platsil, kus linnarahvale tutvustatakse eri jõustruktuuride relvastust ning jagatakse ka sõdurisuppi.