Viimasel ajal on sotsiaalmeedias levinu hoiatused ja üleskutsed võimalike kelmide kohta. Inimesed jagavad näiteks Facebookis koos pildiga hoiatusi inimesest, keda nimetatakse petiseks ja vargaks.

Oht levitada kuulujutte ja laimu

Põhja prefektuuri varavastaste kuritegude talituse juht Toomas Jervson pani igale sellelaadsele postituse tegijale või edastajale südamele, et oldaks vastutustundlik ning veendunud, et ta ei levita alusetult kuulujutte või laimu.

"Võimaliku kahtlase isiku taustaga tutvumiseks on kõigil võimalus vaadata kohtulahendite registrit ja karistusregistri andmeid, mis on avalikud ja kõigile kättesaadavad," soovitas Jervson.

Jervsoni sõnul võidakse hoolimatu klikkimisega oluliselt kahjustada süütu inimese head nime, tekitada täiendavaid kannatusi võimalikele ohvritele või takistada politsei uurimise läbiviimist.

"Kui kellelgi on teatada midagi olulist mõne isiku kohta seoses toimepandud õigusrikkumistega, peaks sellest ennekõike andma teada politseile," soovitas Jerson ja märkis, et vastutustundetu isikuandmete levitamine läheb vastuollu isikuandmete kaitse seadusega.

Info võib olla aegunud

Varavastaste kuritegude talituse juht lisas, et hetkel sotisaalmeedias leviv info valge kaubikuga ringi liikuvatest varastest on aegunud.

"Kirjeldatud juhtum pärineb eelmise aasta sügisest, kui politsei pidas kinni Ford Transitit kasutanud meesterahvad, kes panid septembris toime vargusi Saue vallas," meenutas ta. "Mehed on kinni peetud ja kannavad karistust vanglas."