Politseiameti peadirektori Tuule lahkumist nõudsid Riigikogu liige Ivar Tallo, peaministri majandusnõunik Heldur Meerits, Tartu linnapea Andrus Ansip ja meediaärimees Rein Lang teisipäevases avalikus kirjas siseminister Tarmo Loodusele.

“Harry Tuule õlul lasub vastutus nii hukkunud politseinike kui tavainimeste pärast,” kirjutavad nad. “Eesti esipolitseinikuna ei ole ta olnud suuteline korraldama Eesti politsei tööd. Kommenteerides iga järjestikust “kahetsusväärset üksikjuhtumit” leiab Harri Tuul, et süüdi nii üksikud politseinikud kui ajakirjandus ja lõpuks ka kõik inimesed, kes politsei juhtimise kohta on välja öelnud karmi tõe.”

Tallo, Meerits, Ansip ja Lang leiavad, et tegelikkus on teine. “Politsei on rangelt hierarhiline organisatsioon ja seetõttu langeb vastutus selles alati juhtide õlule,” seisab kirjas. “Tegelikult on loodud süsteemse karistamatuse õhkkond, sest süüdlaseks on kõik, kuid mitte need, kelle tegemata töö vilju peab maitsma kogu ühiskond.”

Politsei arengukava koostamiseks siseministeeriumi juurde loodud komisjoni kuuluv Ivar Tallo ütles Postimehele, et olukord politseis on talumatu. “Tuul on kindlasti kena inimene, kuid nii suure struktuuri juhtimiseks on vaja võimekamat inimest,” lausus ta.

Tallo märkis, et probleemide tekkimist ennustati juba varem. “Tuul keeras asja nii, nagu oleks kõiges süüdi ajakirjandus ja avalikkus. Meie väidame, et politsei imidž paraneb siis, kui paraneb juhtimine, mitte vastupidi,” ütles ta.

Siseminister Tarmo Loodus ütles teisipäeva õhtul Postimehele, et see on meeldiv, kui politsei arengu pärast südant valutatakse, kuid midagi ei saa teha ainult emotsioonide põhjal.

“Kui arvatakse, et ühe inimese vabastamine lahendab probleemi, siis nii see päris ka pole,” sõnas ta. Loodus lisas, et ta kutsus kolmapäevaks kokku sellesama töörühma.

Siseministeerium on tellinud ka juhtimisalase auditi, mis peab andma hinnangu politseiameti peadirektori Harry Tuule senisele tegevusele. Auditi tähtajaks on 3. september.

Loodus möönis, et arengukavast, mille Tuul 1999. aastal koostas, on täidetud 30 protsenti. Samas ta osutas, et suures osas on selle põhjus rahapuuduses ja koondamistes.