Reedel Rohukülast kell 19 väljunud St. Ola praamile sõitnud Peeter ütleb, et plaan kell 20.30 Heltermaa sadamas laevalt kiiresti maha sõita ja sugulaste juurde saare teise otsa vurada takerdus ootamatult. Nimelt asusid sadamasse kadalipu moodustanud politsei-, tolli-, vangla- ja piirivalveametnikud kõiki laevalt mahatulijaid põhjalikult kontrollima. Käsil oli viimase aja üks suuremaid narkoreide, kirjutab SL Õhtuleht.

Korravalvurid olid moodustanud neljarealise koridori, kust autod kaheksakaupa aeglaselt läbi sõidutati. 25 narkokoera nuuskisid sel ajal kõik sõidukid hoolikalt üle. Kaheksaautolise rühma kontrolliks kulus 3-8 minutit.

Peeter nimetab reidi eriti põhjalikult ette võetud aktsiooniks. “Mitte keegi ei pääsenud. Narkokoerad nuusutasid üle nii laevalt maha jalutanud inimesed kui ka eranditult kõik autoga maale sõitnud. Autosid otsiti kohati isegi nii põhjalikult läbi, et need lammutati peaaegu laiali. Ühel lasti isegi kummid narkoainete leidmise lootuses tühjaks,” kirjeldab mees. Ka tema auto aeti üldisest kõrvale ja uuriti eraldi läbi, kuid midagi keelatut ei leitud.

St. Ola kapteni Margus Tasa kinnitusel polnud tal reede- ja laupäevaõhtusest reidist õrna aimugi. “Meid sellest ei teavitatud. Aga ega politseinike tegutsemine laevale ebamugavusi ka ei põhjustanud. Püsisime ilusti graafikus.”

Kapteni sõnul nuuskisid koerad vaid autotekil. Sõitjateruumi neid ei lastud. “Jaanipäeval oli midagi sarnast lausa mõlema suuna peal (ehk nii Saare- kui ka Hiiumaa praamidel — toim.), aga siis hoiatati meid juba varem, et selline mastaapne kontroll tuleb,” seletab Tasa. Lisades, et kui narkokontrolli tehakse üsna harva, siis puhumisreide tuleb nädalavahetusel sageli ette.

Kõnealuse narkoreidi korraldaja Tarmo Trepp julgestuspolitsei korrakaitseosakonnast ütleb, et kui jalameestega polnud mingeid probleeme, siis vähemalt viis autot tunnistati kahtlaseks.

Trepi sõnul oli näiteks ühel kõigest neli aastat vanal autol salongipolster miskipärast lahti võetud. “Koerad tundsid kolm korda selles autos narkolõhna ära. Aga kui autot lähemalt uurima hakkasime, ei leidnud me midagi kahtlast. Autos oli tore noor perekond. Soovitasime neil selle autoga mitte välismaale sõita, sest seal lammutataks masin päris tükkideks. Kunagi ei tea, mida autoga enne mahamüümist tehtud võib olla,” hoiatab ta. Ka ülejäänud nelja auto omanikud võisid vabalt edasi sõita, sest nendegi sõidukeist ei avastatud midagi keelatut.

Kuidas aga suhteliselt eksimatu ninaga narkokoerad valisid ikkagi just need viis autot praamil olnud ligi 100 sõiduki seast välja?

Julgestuspolitseinik toob ilmeka näite: “Kui autos kas või üksainus kanepisuits teha, tunneb koer selle ka kuu aega hiljem ära. Nii hästi jääb hais polstrile külge.”

Ta lisab, et Hiiumaale minejate puistamine polnud esimene selletaoline. Samasugune reid tehti näiteks ka mullu.