"Seminari abil soovime tõsta avalike koosolekute korraldamise ja toimumisega seotud osapoolte teadlikkust ning tõhustada omavahelist koostööd," märkis projekti juht Põhja prefektuuri politseimajor Einar Lillo.

"Arutleme, kuidas sujuvalt ja turvaliselt rahvakogunemisi planeerida ning läbi viia ja millised võivad olla meeleavalduste mõjud avalikule korrale. Samuti otsime vastust küsimusele, milline on selle juures meedia roll."

Kahepäevasel seminaril jagavad teadmisi ja kogemusi oma ala eksperdid nii Eestist, Rootsist, kui ka Saksamaalt. Kaasatud on politsei esindajad, omavalitsuste töötajad ning ajakirjanikud. Teiste seas esinevad ettekannetega ajaloolane ja õppejõud David Vseviov, meediaspetsialist Raul Rebane ning videoläkitusega IT-visionäär Linnar Viik.

"Demokraatlikus riigis on sõnavabadus ja õigus meelt avaldada olulisimateks põhiseadusest tulenevatest õigustest. Me kõik aga ootame, et erinevad sõnavõtud ja koosolekud tänavatel mööduksid rahumeelselt ja kaaskodanikele ohutult. Siinkohal ongi võtmesõnaks ennetus ja koostöö," sõnas Lillo.

Ainuüksi Tallinnas ja Harjumaal toimus 2009. aastal ligi 850 avalikku üritust või koosolekut, neist 280-le oli kaasatud korda tagama turvaettevõte. Paljudel rahvakogunemistel oli avalikku korda tagamas ka politsei.

Seminar toimub Tallinnas Tallink SPA & Conference Hotellis. Projekti rahastavad Euroopa Sotsiaalfond ja Tallinna linn.