9. maiks on Tallinnas registreeritud vaid üks meeleavaldus. Vene saatkonna ees peetava miitingu korraldajaks on Eesti Rahvuslik Liikumine ja meeleavaldusega nõutakse kommunismi-ohvrite ja kuritegude tunnistamist Venemaa poolt.

Põhja politseiprefektuuri pressiesindaja Harrys Puusepa sõnul pole improviseeritud ja loata meeleavalduste korraldamist karta, kuid vajaduse korral ollakse valmis miitinguid lõpetama. “Lillede asetamine näiteks Tõnismäele või Filtri teele ei ole miiting,” selgitas Puusepp.

“Kui esineb registreerimata avalikule koosolekule viitavaid tunnuseid — loosungid ja valjuhääldi kasutamine üleskutseteks –, otsustab politsei avaliku korra tagamiseks taktika ja tegevusplaani.”

Puusepa sõnul pole üle Eesti politseijõude reservi kogutud, vaid politsei töötab tavalise korra tagamiseks vajaliku jõuga.

Samamoodi ei näe suurt ohtu ka linna munitsipaalpolitseinikud, kuid igaks juhuks ollakse valmis tavapärasest rohkem jõude tooma. Tavalisel reedel töötab linnas kaks auto- ja üks jalgsipatrull, kuid homme võib lisanduda veel neli autopatrulli.

“Aktiivsema tähelepanu all on Tõnismägi ja Filtri tee, kuid pronksirahutuste aastapäeva valguses ei usu, et täna midagi erakorralist juhtub,” arvas munitsipaalpolitseiameti juht Kaimo Järvik. “Peaks tulema täiesti tavaline reede, kus kõigele lisaks lähme juhatama ühe suurema ristmiku liiklust.”

Järvik ei välistanud, et täna hakatakse Tõnismäele lilli viima, kuid politsei jälgib eelkõige heakorda. “Meie seisame selle eest, et ei rikutaks ja lagastataks. Samuti oleme valmis sekkuma provokatsioonide lahendamisesse ja neid eos summutama,” väitis Järvik.

“Sedasama peaks tegema iga linnakodanik, hoolimata sellest, mis värvi mundrit ta kannab või kas ta üldse seda kannab,” lisas munitsipaalpolitsei juht.