“Tunnistajate puudumine on meile väga suureks mureks. Isegi kui õnnetus juhtub näiteks südapäeval Pärnu maanteel ja on selge, et pealtnägijaid oli palju, ei taha nad endast märku anda,” rääkis Põhja prefektuuri avariitalituse komissar Riho Tänak Eesti Päevalehele.

Tänak rõhutas, et tunnistajate ütlused on liiklusõnnetuse põhjustajate väljaselgitamisel ülisuure tähtsusega. “Meie enda tagantjärele kogutud tõendid ja erinevad ekspertiisid on ikkagi rohkem kaudsed. Kohtus loevad otseselt sündmust pealt näinute ütlused ja kohtunik hindab, kuidas need kokku lähevad.”

Just tunnistuste andmisega kaasnevat ajakulu peabki Tänak üheks suuremaks põhjuseks, miks suur osa inimesi eelistab nähtu enda teada hoida. “Politseil on vaja vormistada tunnistajate ütlused kirjalikult ja spetsiaalse blanketi peale. Selleks tuleb ka enamasti politseijaoskonda tulla,” lausus ta. “Alati ei pruugi õnnetuse põhjustajad sellega ise nõustuda ning pöörduvad kohtusse. Sel juhul peavad tunnistajad ka seal ütlusi andma.”

Tänak pani inimestele südamele, et nad ei kardaks tunnistusi anda. “Püüame tunnistaja üle kuulata ühe korraga ja võimalikult põhjalikult, et ei peaks teda rohkem jooksutama,” ütles ta.

Inimesed, kes on näinud pealt liiklusrikkumist või õnnetust, peaksid sellest politseile teada andma numbril 110 või e-kirjaga aadressil liiklusvihje-@pohja.pol.ee.

Politsei otsib seni tunnistajaid 9. aprillil Tallinnas Tartu maantee ja Liivalaia ristmikul juhtunud õnnetusele, kus Liivalaia tänaval Pärnu maantee poole sõitnud Opel Vectra põrkas kokku Tartu maanteel bussijaama suunas liikunud trammiga. Ka see õnnetus juhtus päise päeva ajal ehk kell 14.55.

Samuti pole seni leitud tunnistajaid juba 8. märtsil kell 10.13 Tartu maantee ja Järvevana tee fooridega ristmikul juhtunud õnnetusele. Seal põrkasid kokku BMW ja Citroen. Esialgsetel andmetel liikus BMW mööda Tartu maanteed lennujaama poole ja Ciroën mööda Suur-Sõjamäe teed Järvevana teele. Citroëni juhtis Marat (snd 1978) ja BMW-d alkoholijoobes Aivar (snd 1957). Kiirabi viis sündmuskohalt Mustamäe haiglasse BMW juhi.

Kui keegi näeb pealt näiteks kaubanduskeskuse parklas juhtuvaid plekimõlkimisi, tuleks Põhja prefektuuri avariitalituse komissari Riho Tänaku sõnul katsuda kindlasti meelde jätta ka autojuhi tundemärgid, sest karistada saab ainult autojuhti, mitte autoomanikku.