Politsei ja piirivalveameti kommunikatsioonijuht Tuuli Härson kinnitas Delfi päringule vastates, et politsei koostas täna otsuse omastamise väärteoasjas, kus 23-aastane Jaak võttis vastu laevast leitud mobiiltelefoni IPhone`i, kuid ei andnud seda ettevõttele üle, vaid pani selle mullu 24. oktoobril internetiportaali müüki.

"Politsei määras noormehele karistuseks rahatrahvi summas 100 eurot. Mobiiltelefon tagastatakse laevaettevõttele," ütles Härson.

Omastas võõra telefoni ja müüs selle maha

Delfile teadaolevalt sai laevafirma asjast teada alles politsei pöördumise peale ja pärast seda, kui Madison oli töölt lahkunud. Madison töötas laeval Baltic Queen infolauas ja lahkus omal soovil eelmise aasta augustis. Vahetult enne töölt lahkumist võttis aga vastne saadik infolauda toodud leitud telefoni endale.

Infolaua töötaja peab Tallinki sisekorra järgi tegelikult registreerima kaotatud ja leitud asja ning edasi saatma Helsingisse, kus on leitud asjade kontor. Madison aga ei teinud seda, võttis nutitelefoni endale ja müüs Facebooki kaudu maha.

Telefoni kaotanud inimene tegi aga hiljem politseisse avalduse ning positsioneerimise kaudu leiti üles inimene, kelle käes telefon oli. Telefoni uut omanikku üle kuulates selgus aga, et viimane soetas selle nimelt Jaak Madisoni käest.

Kas saadik valetas meediale?

Praegune riigikogulane olevat seda kõike mingil hetkel isegi tunnistanud, kuid kui Delfi pärast sellelaadse väite saamist Madisonilt märtsi alguses nimetatud juhtumi kohta uuris, siis vastas Madison, et mingit telefoniga seotud intsidenti pole olnud.

"Ei mingisugust intsidenti kui sellist pole küll olnud. Politsei võttis telefoni oma valdusesse, minu teada omanikku ei saadudki kätte ja telefon hävitati," ütles Madison Delfi ajakirjanikule, kui viimane talle märtsi alguses helistas ja palus ausalt rääkida, et kas ta on seotud mõne mobiiltelefoni puudutava uurimisega. Madison oli toona telefonis rääkides isegi nii enesekindel, et soovitas politseist järgi uurida (loe täispikka intervjuud Madisoniga artikli alt - toim).

Täna, kui Delfi sai teada, et nimetatud asjas on otsus tehtud, palusime vastsel saadikul riigikogus seda teemat uuesti kommenteerida ja põhjendada, et miks ta algselt sisuliselt valetas. Madison vastas vaid, et keeldub Ekspress Grupile midagi kommenteerimast.

Saadik pääses kriminaalkaristusest

Sellel juhtumil on aga veel üks huvitav nüanss. Nimelt Jaak Madisonil omamoodi vedas, sest võõra telefoni omastamise uurimist alustas politsei tegelikult kriminaalmenetluse korras. See tähendab, et kui niigi piinlik intsident oleks lõppenud Madisonile kriminaalasjas süüdistuse esitamisega, oleks noore poliitiku riigikogu elu alanud immuniteedi võtmisega ning tõenäoliselt oleks tema karjäär poliitikas saanud vägagi kiire lõpu.

Madisonile tuli aga appi karistusseadustiku muudatuste jõustumine selle aasta algusest, kus muuhulgas tõsteti ka varavastaste väärtegude ja kuritegude vaheline rahaline piir 64 eurolt 200-le. Selle tulemusena oli politsei sunnitud juba alustatud kriminaalmenetluse lõpetama ning alustama uue väärteomenetluse.

----------------------------------------------------------------------

Intervjuu Jaak Madisoniga tänavu 4. märtsil, kui Delfi oli saanud vihje, et vastselt riigikokku valitud Madison võib olla mingisuguse telefoniga seotud uurimise all:

Ei mingisugust intsidenti kui sellist pole küll olnud. Politsei võttis telefoni oma valdusesse, minu teada omanikku ei saadudki kätte ja telefon hävitati.

Kellena te üldse seal töötasite?

Olin laevas viimased kaks ja pool aastat infolauas.

Et kui keegi midagi ära kaotas, siis need asjad jõudsid Teieni?

Kogu leiukaup tuli infosse, meie sorteerisime ümber. Kõik väärtuslikumad esemed hoidsime me kuu aega laevas, et kui inimene võtab ühendust, siis saab tagasi. Kui telefon ei olnud lukus, siis tavaliselt helistasime tuttavatele, et nad saaksid edasi öelda. Kui telefon aga täiesti lukus ja kuu aja jooksul pole inimene ennast näole andnud, siis see hävitatakse.

Sellel konkreetsel juhtumil kellegil pretensioone ei olnud?

Ei, mitte mingit, Mingit menetlust kui sellist ei ole minu teada kunagi olnud. Või mingeid pretensioone...täiesti, mulle tundub, et see fabritseeritud laim, et keegi jälle on kuskil kaevanud.

Nojah, aga mu töö on küsida selliseid asju...

Loomulikult, jumala õige ja hea, kui saaks selle kohta selguse. See kindlasti ei ole teema. Teil on mõistlik isegi küsida politseist, kas mu kohta on mingisugust kriminaalasja algatatud.

Kindlasti teen seda. Selline küsimus ka veel, et teil kadus seal ilmselt palju telefone ära, aga kuidas teile just see konkreetne juhtum meelde jäi?

Ma ei kuulnud praegu..

Et telefone ikka kaob, kuidas Teile see konkreetne juhtum meelde jäi?

No ikka vahel ju juhtub, meil ühes vahetuses kolm inimest tööl: öösel, päeval ja õhtusel ajal. Enamus asju aga oli nii, et inimene avastas kaks päeva hiljem ja helistas laeva ja me saatsime asjad talle ära postiga.

Et kuu aega oli telefone harva kadunud?

Jaa ikka, laeval 2000 reisijat, et ikka jääb sokke, hambaharju, pesuasju kui ka mida iganes võidakse unustada.

Mäletad ka, mis telefoniga tegu oli?

Ohh, ei mäleta, mingisugune vana nutikas oli. Aga see oli nii ammu aega tagasi, et ma pole ligi aasta aega laeval olnud ja see oli ju mingi poolteist aastat vana juhtum.

Jaga
Kommentaarid