“Meie hinnangul on läinud ringlusse 2000 liitrit metanooli ja üle poole sellest on praegu meie vaateväljas,” ütles Loodus teisipäeval ajakirjanikele.

Siseminister lisas, et suur osa metanoolikogusest on tõenäoliselt ka maha kallatud pärast surmajuhtumite ilmnemist ja ei ole alust arvata, et veel ringluses olev kogus oleks suur.

Kuna ka kurjategijate võrgustik, kes selle äriga on tegelenud, on sisuliselt teada, siis loodame teisipäeva õhtuks kiiret edu, kinnitas Loodus.

Siseminister lisas, et politsei selgitab välja, kas metanooli on turustatud Pärnu naabermaakondades.

Seni on kõik mürgiviina müümise kahtlusega vahistatud inimesed saanud süüdistuse paragrahvi järgi, mis käsitleb surma põhjustamist ettevaatamatuse tõttu.

Justiitsminister Märt Rask ütles ajakirjanikele, et surma põhjustamine ettevaatamatuse tõttu näeb ette vabadusekaotuse maksimaalselt kolmeks aastaks. Rask möönis, et siin tekib ilmselt väga terav lõhe konkreetse juhtumi puhul juriidilise ja avalikkuse hinnangu vahel.

“Lõhe õigusemõistmisel ühiskondliku hinnangu ja seadusandja antud sanktsiooni vahel on selline asi, mis vajab alati korrigeerimist,” märkis justiitsminister.

Raski sõnul näeb ta tõsist arutelu selle üle, kas tuleviku tarbeks tuleb seadust muuta või midagi ette võtta, kuid ta soovitas siiski ära oodata uurimise tulemused ja kohtulahendi.

“Väga lihtne on öelda välja, et konkreetne puupiirituse müüja on tapnud 50 või sada inimest — see on liialt primitiivne lähenemine,” lausus ta. “Ma ei kaitse neid seaduserikkujaid, kuid samaaegselt ma ei suuda ka uskuda seda, et keegi nendest niiöelda salaviina müüjatest tahtis oma klientuuri maha tappa.”

Siseminister Loodus nentis, et ühiskonna ootus on ilmselt teistsugune kui võimalik karistus praeguse süüdistuse kohaselt.

Ministrid märkisid siiski, et uurimisalused võivad saada peale ettevaatamatuse tõttu surma põhjustamise karistada ka teiste õigusrikkumiste eest, kui need uurimise ajal ilmnevad.

Kinni peetud inimesed ei ole puhta südametunnistusega ka oma varasemas tegutsemises, lisas Loodus.

Teisipäeval kella 13.15 oli puupiirituse joomise tõttu surnud 36 ja raskes seisundis haiglas 70 inimest.

Peamiselt on hukkunud ja mürgitusega haiglasse viidud inimesed Pärnumaa elanikud. Esmaspäeva õhtul viis kiirabi mürgitusega haiglasse ka ühe Läänemaal Martna vallas elava mehe, kuid selgus, et tema oli lihtsalt liiga palju alkoholi tarbinud.

Politsei palub kõigil hoiduda kahtlase päritoluga alkohoolsete jookide tarvitamisest ja pöörduda arsti poole kohe kõigil, kes tunnevad pärast alkoholi joomist iiveldust, kõhuvalu, kes oksendavad või kellel on nägemishäired.

Puupiirituse mürgituse sümptomid hakkavad ilmnema umbes 12 tunni jooksul.

Pärnu politsei ootab telefonidel 044 76 689 või 044 76 527 igasugust teavet, mis aitab selgitada välja salaalkoholi müügikohti.