Eesti Päevaleht kirjutas möödunud nädalal kloordioksiidi äriskeemist ja pakkus välja kaks võimalust: kas naatriumkloritit imporditakse juba väiketaarasse pakendatult ja vahendajate kaudu või ostetakse suurtes kogustes naatriumkloritit ja tehakse see „ravimiäri“ kõlblikuks Eestis. Praeguse info põhjal võib järeldada, et äri ei toetunud välismaa mõttekaaslastele, vaid ka kemikaalide müügiks pakendamine ja asjakohaste siltidega varustamine (kujundus, trükk jms) käis Eestis.

„Eluruumide läbiotsimise käigus leiti suures koguses tühje pudeleid, mis viitab villimisele ja sellele, et üritati teenida majanduslikku hüve,“ ütles Põhja prefektuuri pressiesindaja Helen Uldrich.

Lisaks sellele saab politsei praegu kinnitada, et viis inimest on üle kuulatud ja läbi on otsitud kokku kolm majapidamist. Uurimine jätkub, oodata on ekspertiisitulemusi, mis näitavad läbiotsimisel saadud kemikaalide täpset koostist.

Täna hommikul kogunes kloordioksiidi probleemi arutama ka riigikogu sotsiaalkomisjon, kellele kandsid teemast ette politsei, terviseameti, tarbijakaitseameti ja teiste asjasse puutuvate ametkondade esindajad. Sotsiaalkomisjonile anti teada, et kokku on kutsutud juristidest koosnev töörühm, mis analüüsib, kas oleks vaja seadust muuta, et edaspidi efektiivsemalt takistada toksiliste ainete propageerimist ravimise eesmärgil. Sotsiaalkomisjoni liige Helmen Kütt ütles, et tänasega arutelu ei piirdu ja kloordioksiidi probleemile lahenduse otsimine jätkub.

Sotsiaalkomisjoni esimehe Aivar Koka sõnul on MMS tänase info põhjal inimeste tervisele ohtlik ja seda toodet ei tohiks ravimina kasutada, müüa ega reklaamida. „MMS ei ole ravim, see ei ole ravimiametis registreeritud. Politsei uurib hetkel MMSi koostist ja ekspertiisi valmimisel saab teha järeldusi,“ ütles Kokk.

Ravimiametile teadaoleva info põhjal müüakse MMSi nime all naatriumkloriti ja sidrunhappe vesilahuseid. Nende omavahelisel segamisel toimub keemiline reaktsioon, mille tulemusel tekib ühe ainena kloordioksiid. Kloordioksiid on biotsiidina käsitletav aine, millel on mikroobe hävitav toime. Seda kasutatakse valgendajana, kõvade pindade desinfitseerimiseks ja vee puhastamiseks tingimustes, kus on probleeme puhta joogivee kättesaadavusega.