Eelmisel nädalal kehtestas valitsus karmimad üleriigilised piirangud, et ohjeldada koroonaviiruse levikut. Vanaviisi avatuks jäid vaid pühakojad, kus tuleb endiselt vajalikke ohutusnõudeid järgida.

"Möödunud nädalavahetusel külastasid politseinikud üle Eesti ligikaudu 130 kirikut, millest üle viiekümnes pühakojas täideti valitsuse sätestatud tervishoiunõudeid lausa eeskujulikult. On äärmiselt hea meel tõdeda, et võrreldes eelnevate käikudega oli sel nädalavahetusel pilt juba oluliselt parem," ütles PPA kaplanaadi juht Valdo Lust.

Enamikes kontrollitud kirikutes tuli reeglite eiramist ette vaid mõnedel juhtudel. PPA pressiesindaja Marianne Ubaleht täpsustas, et peamiselt tuli korrakaitsjatel kirikulistele meelde tuletada piisava distantsi hoidmist ja maskikandmise nõuet.

"Paljudes kirikutes on kaasatud vabatahtlikud, kes tuletavad inimestele maskikandmise kohustust meelde ja abistavad neid, kes vajavad suunamist desinfitseerimisvahendi või vabade kohtade juurde," selgitas Lust.

Kuna korrakaitsjate külastused ei hõlma kõiki kirikuid üle Eesti samaaegselt, siis ei taha Lust regionaalseid erisusi välja tuua. "Nii võime mõnele piirkonnale asjatult liiga teha," sõnas ta.

Siseministeerium tuletas pühapäeval kirikulistele meelde, et pühakojad jäävad avatuks vaid siis, kui kõikidest ohutusnõuetest korralikult kinni peetakse.

"Soovime, et ükski kogudusehoone ega kirik ei muutu nakkuskoldeks ning terviseamet ei pea seetõttu koguduse tegevusse sekkuma," märkis ministeerium. "Palume mõistvat suhtumist, kui teenistusi ja teisi usulisi talitusi külastavad politseiametnikud või terviseameti töötajad, et oma tööülesannete raames veenduda seatud reeglite järgmist. Jätame tänavusel advendi- ja jõuluajal ka oma sõbrad teistes kogudustes külastamata ja piirdume veebi teel suhtlemisega."