Kuigi alaealisega suhtluse alustamine ning tema keelitamine ühisele saunaõhtule ei ole midagi seadusevastast, tekitas omajagu küsitavusi Priit Toobali ettepanek juua viina koos alaealise noormehega.

"Kirjavahetusest on näha, et ettepanek koos alkoholi juua tehakse enne, kui noormees teeb teatavaks oma vanuse. Pärast seda jõuavad kirjavahetuse osapooled järeldusele, et ühiselt nad alkoholi tarvitada ei saa," kirjeldas PPA pressiesindaja Marie Aava.

"Ajalehes Postimees täna avaldatud kirjavahetusest ei ilmne kuriteole viitavaid tunnuseid ega anna alust uurimise alustamiseks," oli polisei seisukoht.

Lähtuvalt karistusseadustiku paragrahvist 182 (alaealise kallutamine alkoholi tarvitamisele) on karistuseks täisealise isiku poolt noorema kui kaheksateistaastase isiku kallutamise eest alkoholi tarvitamisele rahaline karistus või kuni ühe aasta pikkune vangistus.

"Kui jätta kõrvale kohtuasi, millele ülehomme tuleb riigikohtu otsus, ei ole Priit Toobalile üheski teises kriminaalasjas kahtlustust esitatud," kinnitas Delfile riigiprokuratuuri avalike suhete osakonna juhataja Ilmar Kahro.

Mida ütleb aga riigikogu liikme hea tava selle kohta?

Järgevalt on välja toodud paar punkti.

Tunnetades oma vastutust Eesti elu korraldamise ja ühise hüvangu eest, teadvustades vastutust rahva kui kõrgeima võimu kandja ees ja kohustust tegutseda avalikes huvides, arvestades vajadust tagada rahvaesinduse usaldusväärsus, silmas pidades riigikogu liikme ametivannet ning põhiseadusest tulenevaid õigusi ja kohustusi, võtavad riigikogu liikmed endale kohustuse tegutseda kooskõlas riigikogu liikme käitumise hea tavaga:

  • Riigikogu liige hoidub kahjustamast Eesti ja riigikogu mainet.
  • Riigikogu liige on kolleegide ja teiste kaaskodanike vastu lugupidav, viisakas ja väldib sobimatut keelekasutust.
  • Riigikogu liige teeb kõik endast oleneva, et parimas usus tegutseda vastavuses riigikogu liikme hea tavaga.

"Seega võib küsida, kas selle kaasuse puhul on Priit Toobal eksinud nende kahe hea tava reegli vastu. Samas tuleb mõista, et ka riigikogu liikmel on õigus eraelule," sõnas eurosaadik Kaja Kallas, kes eelmises riigikogu koosseisus lõi valmis riigikogu eetikakoodeksi, mida kasutusele ei võetud, kuid mis sai talaks praegusele riigikogulase heale tavale.