Eelmisel nädalal esitas rahandusminister Jürgen Ligi valitsuse kabinetinõupidamisele informatsiooni, kus võttis kokku eelmise aasta riigieelarve täitmise esialgsed tulemused. Kui üldiselt jäi ta olukorraga rahule, siis tõrvatilgana meepotis pidi ta välja tooma järgmist: „Esines ka kulutuste tegemist, mis ilmselt eelarveliste vahendite liigse jäägi puudumise korral oleks tegemata jäänud, näiteks IT-soetused, sealhulgas telefonid keskkonnaministeeriumis ja tehnikakaubad, ka köögitehnika PPA-s. Detsembris ilmnes tavapärasest aktiivsem huvi koolituste vastu PPA-s," sedastati Ligi esitatud paberites, kirjutab Eesti Päevaleht.

Detsembrikuus leiti PPA-s ligi 120 000 eurot (1,87 mln krooni), et korraldada koolitusi kokku 3184 ametnikule. Isegi PPA ametlik esindaja tunnistas eile Eesti Päevalehele, et see polnud päris normaalne.

„Tõepoolest, 3000 inimest läbimas kuuga erinevaid koolitusi ei ole päris normaalne nähtus," möönis PPA pressiesindaja Harrys Puusepp, kuid samal ajal leidis ta selle siiski mitme asjaolu tõttu põhjendatava oleva. „Viimasesse kvartalisse, sealhulgas detsembri lõppu jäänud suur koolituste hulk on mitme asjaolu tagajärg: erinevate kehtima hakkavate seaduste või seadusemuudatuste koolitused, mis on osalt seotud eurole üleminekuga ning teisalt ka PPA asutamisega." 

Mis puutub aasta lõpus soetatud köögiseadmetesse, siis selgitas Puusepp, et selline vajadus tuleneb PPA mõnede töökohtade erisusest, kus inimesed võivad töökohal veeta ka nädala.

Eesti Päevalehe käsutuses olevas 4000-eurosest (62 000-kroonisest) PPA köögiseadmete detsembrikuisest ostunimekirjas on lihtsad veekeetjad, mikrolaineahjud või odavad kohvimasinad, kuid tähelepanu äratab, et nende vajalike asjade kõrval on kolmandik summast kulunud kolme luksusklassi masina soetamisele. Nii muretses PPA omale jõulukuul kaks 575-eurost (9000-kroonist) espressomasinat ning ligi 800-eurose (12500-kroonise) külmiku Schaub Lorenz.

Rahandusministeerium polnud päris rahul ka keskkonnaministeeriumiga, kus aasta lõpus tekkis suur vajadus osta palju uusi telefone. Selgus, et oma lahkuse poolest juba niigi tuntust kogunud keskkonnaminister Jaanus Tamkivi juhitavas asutuses leiti mullu detsembris vabu vahendeid, et osta kokku tervelt 44 töötajale uued mobiiltelefonid. Kokku läks see aasta lõpus tehtud vajalik soetus maksma 10 300 eurot (161260 krooni).

Ministeeriumi pressišeff Pavel Ivanov nimetas uute telefonide ostmist ametnikele uuenduslikuks ettevõtmiseks ega näinud sellises aastalõpu kulusammus midagi etteheitmist väärivat.