5. – 6. augustil vandaalitseti Kunda hüdroelektrijaama paisul. 7. augustil lõhuti vandaalide poolt AS-ile Generaator kuuluv Kotka hüdroelektrijaama pais. Mõlema vandalismiakti kohta on AS Generaator esitanud avalduse politseisse.

Kunda vandalismiakti puhul õnnestus suurem kahju keskkonnale ja olulisele ehitismälestisele ära hoida, seetõttu ei alustanud politsei ka uurimismenetlust. Samas Kotka paisutuse lõhkumine on põhjustanud lisaks AS-ile Generaator varalise kahju paisjärve ümbritsenud maaomanikele ning Kotka kalakasvatusele, teatas AS Generaator juhataja Jan Niilo.

Paisu lõhkumine jättis piirkonna tuletõrje veevõtukohata. Kotka paisul tekkinud kahjude tõttu taotleb AS Generaator politseilt uurimismenetluse algatamist.

"Kuivõrd tegemist oli tõenäoliselt vandalismiga, siis ei pea me õigeks keskkonnaametnike meedias avaldatud seisukohti, mille kohaselt on kalavarude kaitse eesmärgi saavutamiseks õiguspärane ükskõik millisel moel paisu kadumine," kommenteeris Niilo.

"Rajatistel ei ole omaniku loata viibimine lubatud ja igasugune omavoliline tegevus ning lõhkumine on jätkuvalt vähemalt väärtegu ja samas ohtlik omavolitsejale endale."

Ettevõtte juhataja sõnul on meedias mainitud, et Kotka paisu rajatised on ebaseaduslikud ning paisu opereerimine toimub vee erikasutusloata. "Tegemist on eksitava informatsiooniga. Paisu rajatised on kantud ehitisregistrisse ning neile on väljastatud kasutusluba. AS Generaator esitas vee erikasutusloa taotluse juba aastal 2010," rõhutas Niilo.

"Kui Kunda ning Kotka paisu vee erikasutusloa taotlusi oleks menetletud mõistlikul viisil ja ajaga, siis oleksid käesolevaks hetkeks paisud rekonstrueeritud, kalapääsud rajatud ja keskkonnale ohtlikud järsud veetaseme kõikumised välistatud," ütles mees.

Keskkonnaameti ja Kunda jõel tegutsevate ettevõtjate vaheline vastasseis on kestnud juba aastaid ja käimas on kohtutee, sest amet tahab tagada kaladele vaba tee kudemiskohtadesse, ettevõtjad tahaksid aga jõel vett paisutada.

Neljast Kunda jõe paisust kõige alumisel soovib AS Generaator jätkata kunagi alustatud elektritootmist.