“Seal on kirjas ilus jutt politsei infotehnoloogia ja uute sidevahendite soetamisest, kuid puudub kava, kust ja kui palju selleks raha võetakse,” ütles kaks aastat tegutsenud ametiühingu juhatuse esimees Ele Nuka Eesti Päevalehele. “Politsei eelmises arengukavas oli samuti sarnane jutt. Selle kinnitas üks valitsus, kuid hiljem võimule pääsenud uus valitsus raha ei andnud.”

Valitsus kinnitas teisipäeval siseministeeriumis koostatud politsei järgmise viie aasta arengu ideed, mille põhjal valmib tänavu põhjalikum kava.

“Politseiamet peab aasta lõpuks välja töötama konkreetse ajakava, millal ja kuidas muudatused toimuma hakkavad,” ütles siseminister Tarmo Loodus. “Enne 2003. aastat suuri ümberkorraldusi ei tule, pealegi on politseireform tihedalt seotud haldusreformiga,” lisas minister. “Kiirustades me midagi tegema ei hakka.”

Praeguse ideekava kohaselt jääb Eestis viie aasta pärast alles senise 17 politseiprefektuuri asemel neli- Ida, Lääne, Lõuna ja Põhja.

“Selles ideekavas ei ole argumenteeritud, miks just niipalju,” ütles Nuka. “Miks mitte ei võiks olla näiteks kolm või kuus prefektuuri.”

Ideekava koostajate hinnangul parandab tulevane reform politseitöö kvaliteeti, sest nii jagub igasse prefektuuri kvalifitseeritud tööjõudu ja tehnikat. Politseinike siseministeeriumi kinnitusel ei koondata. Ainus kokkuhoid tuleb prefektuuride vähenedes administratiivkuludelt.

Kava järgi peab pärast haldusreformi olema igal tulevase uue valla territooriumil eraldi politseiasutus koos konstaabliteenistusega. Politseinikel enne ideekava valitsuses kinnitamist sellega tutvuda ei lastud, ainsana küsis siseministeerium kavale heakskiitu politseiameti peadirektorilt ja ametiühingult.

Ametiühingujuhi Nuka sõnul pole arengukavas mingeid arvutusi. “Seal on kirjas, mida tuleks politseil avalikkuse suurema lugupidamise saamiseks ära teha. Ma küsin, kuidas on politsei arengukavas võimalik ette kirjutada, et meedia hakkab politseist kirjutama positiivseid artikleid?”