"Politsei alustas eelmisel nädalal juhtumi asjaolude selgitamiseks kriminaalmenetlust. Esialgu on kannatanuna üle kuulatud üks naine," ütleb prokuratuuri pressinõunik Kauri Sinkevicius. "Edasises uurimises kontrollitakse, kas naise suhtes on pandud toime mõni kuritegu või mitte. Praegu kedagi ühegi kuriteo toimepanemises ei kahtlustata."

Eilne "Pealtnägija" rääkis loo USA-st Tartu Ülikooli õppima asunud Madeleine’ist, kes ütleb, et sattus õppejõu ahistamise ohvriks. „Pealtnägija” leidis veel kolm naist, kes ütlesid, et on professori ahistamise ohvrid, ja mitu inimest, kes nägid tema sobimatut käitumist. Esimesed kaks kannatanut, sealhulgas Madeleine, võtsid ülikooliga ühendust juba veebruaris 2019.

"Kirjavahetusest on näha, kuidas teemat põrgatatakse ühelt teisele ja asja justkui võetakse tõsiselt, ent erinevatel põhjendustel midagi kuude kaupa õieti ei juhtu," vahendas "Pealtnägija".

"Ma ei saanud vastuseid tavaliselt nädalate jooksul. Kui ma küsisin, kas midagi on ette võetud, siis tavaliselt oli vastus väga pikk versioon sellest, et mitte midagi ei ole tehtud," rääkis Madeleine.

Tartu ülikooli akadeemilise sekretäri Andres Soosaare hinnangul võis olla tegemist kommunikatsiooniprobleemiga. "See, et esimest korda mingisugusest probleemist räägitakse, ei tähenda kohe, et kaebus on esitatud. /.../ Võib-olla seal oli mingisuguse suhtlus- või kommunikatsioonihäirega tegemist. Võib-olla see kommunikatsioon oleks olnud või pidanud olema tõhusam ja efektiivsem," kommenteeris ta.

Ülikooli seisukoht on, et ametlikult jõudis kaebus nendeni alles mais. Asja uuriti, aga kuna vahele tuli suvi, vesteldi professoriga ametlikult uue õppeaasta alguses.

Tartu Ülikool vastas neljapäeval Delfile, et ülikooli jaoks on oluline tema liikmete, nii üliõpilaste kui ka töötajate, turvalisus ja heaolu ning seetõttu uuritakse selliseid juhtumeid põhjalikult. "Ülikooli võrdse kohtlemise juhend näebki sellised etapid ette ja moodustatud komisjon on lõppetapp, mitte algus," selgitab Tartu Ülikooli pressiesndaja Sandra Sommer.

Ülikool alustas juhtumi uurimist kohe esimese pöördumise järel varakevadel. Märtsis, aprillis ja mais räägiti osapooltega ja koguti tõendeid, kogutud teabe põhjal tehti teadlasele hoiatus. Sügisel lisandus sel teemal uut teavet ja seetõttu moodustati juhtumi uurimiseks komisjon. Komisjoni töö tulemused selguvad jaanuari lõpuks ja enne uurimise lõppu ei ole võimalik seda juhtumit täpsemalt kommenteerida,” ütleb ta.