Politsei algatas menetluse karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb ebaseaduslikku agitatsiooni.

Valimispäeval on keelatud kutsuda üles hääletama konkreetse erakonna või kandidaadi poolt. Politsei sai eile aga 11 teadet võimalikust valimiskeelu rikkumisest.

"Neist üks oli keelatud agitatsioon raadiosaates, milles kutsuti üles hääletama konkreetse erakonna kandidaatide poolt ja mida edastati kahes raadiojaamas. Politsei tegi ettekirjutuse saatelõikude eemaldamiseks veebist. Kõik täpsed asjaolud on selgitamisel ning menetluse käigus selgub, kes keelu vastu eksis," ütles Põhja prefektuuri vanemkorrakaitseametnik Hannes Küünarpuu.

Samuti alustati menetlus masspostitusena saadetud e-kirjade pärast, milles kutsuti valimispäeval üles hääletama konkreetse kandidaadi poolt. Tegu oli europarlamenti üksikkandidaadina pürginud toitumisnõustaja Erik Orguga.

Valimispäeval pole poliitreklaam lubatud
Kuni valimispäevani on aktiivse valimisagitatsiooni aeg, mil on keelatud poliitiline välireklaam, kuid kandidaadid kohtuvad valijatega ja kutsuvad üles enda poolt hääletama.


Valimispäeval on aga keelatud kutsuda üles hääletama konkreetse erakonna või kandidaadi poolt. Keelatud on valimisreklaam, mis jõuab inimeseni mistahes keskkonda paroolita sisse logimata, näiteks raadios, televisioonis või veebilehtedel.


Kuivõrd sotsiaalmeedia kontod eeldavad sisse logimist, ei käsitleta sotsiaalmeedias avaldatud sisu poliitilise välisreklaamina. Samuti ei pea erakonnad, valimisliidud ja kandidaadid valimispäeval kustutama valimisüleskutseid oma kodulehelt, sest need on sinna postitatud varasemalt.


Allikas: PPA