“Meil on selle juhtumi tõttu algatatud mitu kriminaalasja, mis käsitlevad politseile vastuhakkamist, inimese surma põhjustamist ja kinnipeetava suhtes vägivalla kasutamist,” ütles Tallinna politseijuht Jüri Kasesalu Eesti Päevalehele.

Inimelu nõudnud vahistamine toimus 21. augustil Nõmmel, kuhu politseipatrull kutsuti mitmendat päeva pidutsenud kahte meest vaigistama.

Kasesalu sõnul oli korteri perenaine üürilise korraldatud joomingu tõttu mitu päeva tagasi kodunt lahkunud ja naise endine elukaaslane, turvafirma ESS töötaja läks 21. augustil olukorda üürilisele selgitama. “Tunnistajate väitel tekkis seal midagi käsikähmluse taolist, misjärel kutsuti appi politsei,” rääkis Kasesalu.

Kasesalu väitel ei lasknud pidutsejad kohale sõitnud patrullpolitseinike korteri uksest sisse, kes seejärel üritasid siseneda akna kaudu. “Siis see vastuhakk toimuski, kui ühel politseinikul löödi sõrmed akna vahele,” rääkis Kasesalu.

Vastuhakkajal hõlmast kinni saanud politseinikud tõmbasid Sven Tarto aknast välja, korteris sees õnnestus vahistada ka tema korterit üüriv kaaslane. “Politseijaoskonda jõudes kaebas Tarto, et tal on paha. Ta pandi samas kanderaamile, kuid mees suri,” rääkis politseijuht.

Kasesalu väitel tuvastas ekspertiis, et Tarto oli üliraskes, 4,3-promillises alkoholijoobes. “Ekspertiisiarstide esialgne suusõnaline hinnang on, et mees suri maksarebendi järel tekkinud sisemise verejooksu tõttu,” rääkis Kasesalu. “Kuid vigastuse tekkimise põhjusi me veel ei tea. Kirjalik ekspertiisiakt valmib paari nädala jooksul.”

Politseijuhi väitel pole välistatud, et Tartol tekkis maksarebend mõnest varasemast kaklusest, sest arstide väitel oli mehe surnukehal mitmeid vanu sinikaid.

Kasesalu sõnul algatati lisaks kriminaalasjale sündmuskohal käinud Lõuna politseijaoskonna patrulli suhtes distsiplinaarjuurdlus ja politseinikud saavad seni oma tööd rahulikult jätkata.

“Nende nimesid ma ei avalda, kuid võin öelda, et tegu ei ole samuti augustis inimese surmaga lõppenud vahistamises osalenud Jevgeni Brjakini ega tema tuntud paarimehe Sergei Muhhiniga,” rääkis Kasesalu.

Kümme päeva pärast juhtumit pöördus kriminaalasja algatamise avaldusega politseisse Tarto kaaslane, kelle väitel kasutasid politseinikud vahistamisel tema suhtes põhjendamatut vägivalda.

“Tegemist on imeliku avaldusega,” rääkis Kasesalu. “Vägivalla kasutamist mäletab mees hästi, kuid muid sündmusi, sealhulgas politseile vastuhakku, väidab ta raske joobe tõttu väga ähmaselt mäletavat.”