Tüüri hinnangul püüab Venemaa piirileppega edasi minna, kuna piiriga peavad asjad korras olema, kui Venemaal on soov saavutada viisavabadus Euroopa Liiduga, vahendab ERRi uudisteportaal.

"Praegu Venemaa välisministerium teeb pingutusi selleks, et tulla välja sellest olukorrast, kuhu nad ennast panid, öeldes, et nad kutsuvad tagasi oma allkirja, mis on suhteliselt pretsedenditu samm. Selliseid asju ei juhtu tihti ja ka juriidiliselt ei ole see pädev samm," selgitas Tüür.

Karmo Tüüri sõnul näitab aga see, et Lavrov rääkis piirileppest kohtumisel tudengitega, et teema on Venemaa jaoks oluline, kuid seda ei edastata väga ametlikult.

Venemaa välisministri Sergei Lavrovi tänase avalduse kohaselt on Venemaa valmis taas alustama Eestiga läbirääkimisi piirilepingu sõlmimise üle.

"Nüüd oleme valmis alustama Eestiga uuesti läbirääkimisi, kuid ilma mingite üllatusteta, nagu viimati tuli Eesti parlamendi poolt," ütles Lavrov täna Moskvas üliõpilastele esinedes.

Vene välisministri sõnul on Eestiga 2005. aastal allkirjastatud piirilepingus selgelt öeldud, et kummalgi poolel ei ole teisele territoriaalseid nõudmisi, näiteks 1920. aastal sõlmitud Tartu rahulepinguga seoses.

Lavrovi avaldust kommenteerides teatas Eesti välisminister Urmas Paet Delfile, et Venemaa ministri avalduses pole midagi uut ja idanaaber on juba aastaid sama juttu rääkinud.

Kaitseminister Urmas Reinsalu sõnas aga täna, et Eesti ei tagane Venemaaga piirilepingu sõlmimise läbirääkimiste võimalikul taasalustamisel Tartu rahulepingu põhimõtetest.

"Eesti positsioon, mis puudutab Tartu rahulepingu artikkel II kehtivust nii Eesti siseriikliku õiguse tähenduses kui ka rahvusvahelise õiguse suhetes, pole kunagi olnud segane, vaid on olnud kogu aeg väga selgelt väljendatud," selgitas Reinsalu.