Andrus Saar kirjutas oma arvamusloos Eesti Päevalehes, et Toomas Hendrik Ilves on kui Arnold Rüütli noorem kloon ning et praegusel kujul ei ole meil presidenti vaja.

Eiki Berg leiab aga, et tegemist on pseudoteemaga. “Keskpärane aastalõpuintervjuu ei õigusta veel Eesti põhiseadusliku institutsiooni saneerimisvajadust,” lausus ta Delfile.

“Küsimus presidendi institutsiooni vajaduses kerkib esile tavaliselt siis, kui kellelgi on vaja minna isiklikuks ning puudutada personaaliaga seonduvat. Tunduvalt harvemini tõusetub teema põhiseadusliku kriisi hetkedel, ehk siis, kui presidendi valimistel ilmneb tõrkeid, või kui valitud president tõrgub ise seadusi välja kuulutamast. Ma ei ole kindel, et valitsusjuht ja riigipea ühes isikus oleks Eestile parem variant või siis võõramaise siniverelise istutamine tugevate talupoeglike ja orjameelsete traditsioonidega ühiskonda täidaks “rahva isa” missiooni paremini,” lausus ta.

Kommenteerides presidendi aastalõpuintervjuus väljendatud arvamust, et ükski president ei saa Keskerakonda lubada riigi valitsusse seni, kuni erakonda juhib Venemaalt parteile raha küsinud Edgar Savisaar, ütles Berg, et presidendil on see õigus ja isegi kohustus Eesti rahva ja seda esindavate poliitikute südametunnistusele koputada, eetilistele tõekspidamistele osundada ja moraliseerida.

“Samas peaksin ma presidendi aastalõpuintervjuus kõlanud üleskutset pisut ennatlikuks ja seda olukorras, kus Eesti rahvas ei tea ikkagi täit tõde lahvatanud “kirikuskandaali” osas. Hinnangute andmiseks tuleb siis aeg, kui kõiki üksikasju puudutav materjal on avalikustatud. Sellises olukorras mõjuvad süüdimõistvad hoiakud kahtlemata surveavaldusena Keskerakonnale esimehe vahetamiseks,” sõnas ta.