Toomla meenutas aasta alguses Wikileaksi kaudu avalikuks saanud memosid, mida president ei soostunud kommenteerima. Ilves ütles Wikileaksi järgi USA saadikule, et Keskerakonna esimees Edgar Savisaar on ebausaldusväärne ja odav populist, ja teise memo järgi, et teda sundis 2006. aastal presidendiks kandideerima põlgus tollase presidendi Arnold Rüütli vastu.

Umbes aasta tagasi tuli välja Keskerakonna skandaal, pärast mida Ilves ütles, et ta ei seaks Savisaart mingil juhul peaministrikandidaadiks. „Selle valguses saaks rääkida riigikoguvalimistest – mis oleks saanud, kui Keskerakond olekski võitnud,“ lausus Toomla.

Kui veel presidenti keskmesse panna, siis olid tänavu teemaks ka Ärma talu võlad. Toomla sõnul on võimalik, et täna ei minda nõnda teravaks ja välditakse presidendile ebamugavaid teemasid. Samas rõhutas ta, et Ilves ei saa väita, et need ei ole avaliku huvi objektid, ja neist peaks kindlasti rääkima, kuna ausalt käitumise nõue peaks kehtima ka presidendi suhtes.

Kas riigikogu vastab ootustele?

Aasta alguses vähendati presidendi võimutäiust ning talt võeti ära riigikaitse kõrgeima juhi roll. Toomla leiab, et president võiks rääkida, kuidas talle see muudatus tundub ning rääkida selle motiividest. „Minu seisukohalt ei olnud selleks mingit vajadust,“ sõnas Toomla ja lisas, et igasugune põhiseaduse muutmine peab käima läbi pikaajaliste arutelude, kuid too otsus võeti vastu võrdlemisi vaikselt.

Keskmes oli president ka presidendivalimistel, mis olid tänavu Toomla sõnul varasemasest täiesti erinevad, kuna puudus pingestatus, ning president võiks neile anda oma hinnangu. Samas on presidendi ülesanne juhtida tähelepanu ka täitevvõimu vigadele. Toomla märkis, et üle-eelmise koosseisu poolt vastu võetud mälestusmärkide teisaldamise seadus, mille president riigikogusse tagasi saatis, on ehk piinlikult jätkuvalt väljakuulutamata.

Kuivõrd riigikogu on seaduslooja ja seadusandja ning president seaduste kinnitaja ja väljakuulutaja, siis võiks president anda hinnangu ka riigikogu valimistele ja öelda, kas riigikogu koosseis vastab tema ootustele ja lootustele. Samuti on Toomla hinnangul presidendil kindlasti kohustus juhtida tähelepanu kõigele, mis poliitikas tundub vähegi kahtlustäratav, ehk rääkida skandaalidest. „Kindlasti ei pääse mööda IRL-i elamislubade skandaalist, kuna see on nii värske,“ leidis Toomla.

Erinevalt enamikest eelnimetatud teemadest, meeldiks presidendile Toomla arvates rääkida eurost ja Euroopa võlakriisist, kuna Eesti on mitmes küsimuses suuresti vaatleja rollis ning hea on öelda, et teistel on võlad, aga meil mitte. Kokkuvõttes pole Toomla hinnangul Eestis midagi nii hullu juhtunud, et Ilves ei saaks asjust rääkida positiivses võtmes. „Liitlastele näpuga näitamist või meie poliitikutele näpuga vehkimist otseselt ei ole tarvis,“ märkis Toomla.