Keskkriminaalpolitsei uurija Ovsjankini sõnul istus Polištšuk esialgselt kohtuistungi läbiviimiseks planeeritud saalis tema ees ning avaldas talle psühholoogilist survet.

“Ta süüdistas mind oma invaliidistumises ning sõnas, et tema minu asemel laseks endale kuuli pähe,” ütles Ovsjankin täna kohtule.

Tallinna Keskturu juht Polištšuk eitas Ovsjankini süüdistusi ning väitis kohtule, et tema pole eelnimetatud kohtusaalis üldse viibinudki. “Täiesti arusaamatu,” ütles Polištšuk kohtule. “See on hoopis temapoolne psühholoogiline surve. Mina pole seal kohtusaalis üldse viibinudki.”

Viimasel kohtuistungil mullu novembris saatis kohtunik Violetta Kõvask Polištšuki täiendavasse kohtupsühhiaatrilisse ekspertiisi, mille tulemused eilseks istungiks ka selgusid.

Eksperdi hinnangul painab meest seoses atentaadi läbielamisega küll posttraumaatiline ajusündroom, mis tekitab temas depressiivset reaktsiooni, kuid sellele vaatamata on ta täie mõistuse juures ning võimeline kohtus oma tegude eest vastutama.

Politsei süüdistab Metsamaa tahtliku tapmise organiseerimist lisaks Polištšukile ka Keskturu turvajuhti Valeri Kuznetsovi (37) ning Keskturu turvameest Sergei Normanovi (27).

Tahtliku tapmise täideviimises süüdistatakse Andrei Dudotškini (27). Kõik neli kohtualust eitasid eile alanud kohtuprotsessil täielikult oma süüd.

Politsei süüdistuse kohaselt pidas Polištšuk 1999. aasta 12. oktoobri hommikul Metsamaaga telefonivestluse ning kutsus viimase Keskturule, et arutada, kuidas maksta Metsamaale soodsa erastamisotsuse eest kolm miljonit krooni pistist. Kokkulepitud kohtumist ei toimunud, sest Polištšuk oli selleks ajaks turult lahkunud.

Keskturust mõnisada meetrit eemal Lastekodu tänaval ootas samal ajal Metsamaad tema armukese Kadi Viljaku elumaja trepikojas Kuznetsovi ja Normanovi palgatud Dudotškin. Mees ootas Metsamaad viiekorruselise elumaja trepikojas ning tappis ta viie lasuga püstolist Walther.

Politsei versiooni kohaselt sai Dudotškin mõrva täideviimise eest 1000 dollarit.

Eilsel kohtuistungil tunnistas tapetud Mait Metsamaa poeg Andreas, et koheselt pärast isa mõrvapaigast lahkumist läks ta Polištšuki juurde, kes tundus talle pisut närvilise olekuga.

“Ma ei kahtlustanud Polištšukki, vaid läksin ta juurde eesmärgiga küsida, kas tema teab juhtunust midagi,” ütles Andreas Metsamaa (20) kohtule. “Ta ütles, et ei tea asjast midagi, kuigi ta tundus olevat veidi närvis.”