Lüganuse kihelkonna põlisrahva liikumine lähetas neljapäeval Kunda linnavalitsusele pöördumise, milles väljendab toetust Maavalla Kojale ja Kunda kandi põlisrahvale Kunda hiiemäe kaitsmisel.

Pöördumises öeldakse, et Kunda linnavolikogu otsus ehitada Kunda Hiiemäele tuulepark on läbi mõtlemata, põhjendamatu ning kohaliku ajaloo- ja kultuurimälu suhtes kuritegelik, teatas Maavalla Koda.

Kunda linn ja Oceanside OÜ kavatsevad rajada Kunda hiiemäele otse 2500-aastaste kalmete vahele tuulepargi kahe tuuliku, elektriliinide, teede, ehitus-hooldusväljakute ja parklaga.

Lüganuse kihelkonna põlisrahva liikumise eestkõneleja Kaja Toikka selgitab, et Kunda linnavolikogu otsus algatada detailplaneering Kunda hiiemäel puudutab otseselt ja valusalt ka Lüganuse kihelkonna põlisrahvast.

“Õnneks otsustas Lüganuse vallavolikogu tänavu kevadel Purtse hiiemäel arendustegevust mitte lubada. Siiani on riik mingil moel muistseid pühapaiku kaitsnud. Kunda linnavolikogu otsusega on aga loodud pretsedent, kus tohib arendada äri- ja ehitustegevust ka kaitsealusel maal.”

Pöördumises lubatakse toetada Maavalla Koda ja Kunda kandi põlisrahvast Hiiemäe kaitsmisel nii nõuga kui ka jõuga.

“Iga muistne pühapaik või muu esivanemate mälestusmärk on osa eesti rahvusest ja kultuurist. Nad kannavad endas sõnumit, et eesti rahvas on elanud siinmail loodusega kooskõlas tuhandeid aastaid. On kohutav, kui oma juured ja rahvusliku mälu kaotanud inimesed hakkavad neis paikades tegutsedes hävitama meie juuri,” seisab pöördumises.

Hiljuti võttis Tartu halduskohus menetlusse Maavalla Kotta kuuluva Härjapea Koja avalduse, milles palutakse tühistada Kunda linnavolikogu kehtestatud detailplaneering Hiiemäele tuulepargi rajamiseks. Härjapea Koda on seisukohal, et tuulepark kahjustab oluliselt hiit kui terviklikku kultuurimälestist ja muudab võimatuks selle kasutamise põlisrahva pühapaigana.

Esialgse õiguskaitse tagamiseks peatas halduskohus vaidlusaluse planeeringu kehtivuse kuni kohtulahendi jõustumiseni. Kohus arutab tuulepargi Hiiemäele rajamise seaduslikkust 30. augustil.