Eelnõu algatasid sotsiaaldemokraat Jarno Laur, respublikaan Ela Tomson, sotsiaalliberaal Jaanus Marrandi, rahvaliitlane Koit Prants ja isamaaliitlane Mart Nutt, teatas Delfile sotsiaaldemokraatide pressiesindaja.

Seadusemuudatuse keskne eesmärk on kehtestada poliitilise välireklaamile mahupiirang kuni 1 ruutmeeter, samuti võib välireklaami eksponeerida kohaliku omavalitsuse poolt eraldatud kohas.

“Eelnõu väljatöötamise tingis vajadus täpsustada valimisagitatsiooni ja –reklaami reeglistikku keelustades poliitilise välireklaami aktiivse valimisagitatsiooni perioodil, andes samas kohalikele omavalitsustele õiguse määrata kohad ja tingimused, kus erakonnad ja üksikkandidaadid saaksid võrdsel alusel oma platvormi tutvustada,” on öeldud eelnõu seletuskirjas.

“Viimastel aastatel on erakondade kulutused valimiskampaaniatele kasvanud ulatuseni, mis on tekitanud õigustatud etteheiteid ja vastumeelsust taolise reklaami ja poliitika suhtes tervikuna. Käesoleva eelnõu eesmärk on seega ka vähendada valimiskampaaniate kulusid ning raha osakaalu poliitilise võimu saavutamisel,” selgitab seletuskiri.

Eelnõu autorid soovivad seadusemuudatuse jõustumist juba sellesügisesteks kohalikeks valimisteks.