Saate “60 minutit” juhi Tiit Made levinud kätehoiak — sõrmed koos, pöidlad suunatud üles, nimetissõrmed alla — tähendab eesti keele viipekeeles otsesõnu naise suguorganit. Ja seda mitte heas toonis, kirjutab SL Õhtuleht.

Sama poosi on usinalt kasutanud teisedki tuntud poliitikud. Näiteks sotsiaalminister Siiri Oviir ja endine majandusminister, praegune eurointegratsioonibüroo juhataja Hendrik Hololei.

Viipekeele keskuse koordinaator Liivi Hollman ütleb, et neist žestidest on viipekeele asjatundjate seas viimasel ajal juttu olnud. “See tähendab tõepoolest naiste suguorganit. Aga ilmselt oleme meie — viipekeele tõlgid — ainsad, kellele see silma on jäänud. Kurdid ise seda saadet ei vaata. Et tõlget ega subtiitreid pole, ei saa nad ju midagi aru. Tavainimesel on see aga lihtsalt tüüpiline poos,” ütles Hollman.

Kurte on tema sõnul Eestis 1500, viipekeele oskajate arvu ta ei tea.

Holman ei taha päris täpselt öelda, kui krõbeda sõnaga just tegemist on, aga märgib, et naise suguorganit märgib säärane sõrmede asend just eesti viipekeeles, teistes keeltes ei pruugi see üldse midagi tähendada.

Psühholoog Riina Anton nägi kõnealuses žestis signaali võimukuse näitamiseks või iseenda rahustamist. “Eks ta natuke võimukust näitab. Kuid igasugune sidumine — nii sõrmede, käte kui ka jalgade — osutab soovile end rahustada, teisisõnu viitab ärevusele,” ütles Anton.

Tema sõnul hakkab näiteks Tiit Made kätehoiak ka tavainimesele silma.

“Ma ei hakka midagi alateadlikku otsima ja tajun vastaspoolt hästi, kui inimene 3-4 sekundi järel vahetab kätepoosi. Kui Tiit Made seob sõrmed “60 minuti” alguses ära ja saate lõpus võtab lahti…siis ma vaatan tema käsi. Minu jaoks on see signaal, et ta ei tunne ennast seal mugavalt,” selgitas Anton.

“Ma ei mõtle käte asendi, vaid põhiliselt žesti peale. Kui te olete vaadanud, siis kord on käed nii ja siis naa,” kommenteeris saatejuht Tiit Made. Ta kinnitas, et tunneb ennast telekaamera ees mugavalt ja hästi. “Olen seda tööd teinud nii kaua ja mul pole mingeid probleeme. Mul on eesmärk teha hea saade, nii et ka naisõiguslastel oleks sügav rahuldus. Psühholoogid tehku oma tööd ja jätku “60 minutit” rahule!”