Endine politseinik, riigikogu liige Koit Pikaro tõdes, et kuna enamik politsei pressiesindajatest on negatiivse märgiga, peaksid küsimustele vastama head asjatundjad. “Selle eest inimese töölt vabastamine, et ta ütleb välja, mida ta mõtleb, mõjutab politsei mainet kindlasti rohkem. Ja Harry Tuule käitumine rikub politsei mainet,” ütles Keskerakonda kuuluv Pikaro Eesti Päevalehele.

Tema hinnangul on Tuul alati kartnud säravaid noori politseiametnikke. “Nüüd hakata kaitsma, et politsei sisekontroll avastab suure osa pistisevõtjaist, on tegeliku olukorra tahtlik moonutamine,” märkis Pikaro.

Riigikogu liige mõõdukas Andres Tarand tõdes, et ametnike suu kinni surumisel on tegu nomenklatuuri taastamisega. “Nõukogude aja harjumused üritavad pinna all praegu legaliseeruda ja ühiskond on loid seda märkama. Sirgi juhtum on ilmekas näide sellest, et mõni võib rääkida ja teine ei või. Minu teada ei ole küll selliseid seadusi, mis rääkimise keelaks,” leidis ta.

Ta lisas, et kui Sirk kirjutas ise enne lahkumisavalduse, siis on asi lõpetatud. Aga Eesti inimene tavaliselt ei tunnista seda, kui talle ka survet avaldatakse. “Säärast šantaaži on nii kohalikes omavalitsustes kui ka ministeeriumites. See on viimaste aastate suur mure,” möönis Tarand.

Res Publica korrakaitse eest-kõneleja Jaanus Rahumägi tõdes, et tegemist on dilemmaga, millega võitlevad kõik korrakaitsesüsteemid üle maailma. “Küsimus on selles, kust läheb piir inimõiguste ja asutuse maine rikkumise vahel. Igas korrektses asutuses on olemas sisekontrolli mehhanism, kuhu iga politsei töötaja saab korruptsiooni-kahtlusega pöörduda, kuid Eestis on see struktuur puudulik,” tõdes Rahumägi.

Isamaaliidu peasekretär, endine siseminister Tarmo Loodus tõdes, et politseis on olemas oma ülemuste rida, mida mööda käia ja on sisekontroll, mille poole pöörduda. “Need instrumendid on olemas. Kui nendest ei piisa, siis on kindlasti olemas ministeeriumil oma sisekontroll kuni ministrini välja,” ütles Loodus. “Usun seda, et enesepuhastamine, eriti politseis, on võimalus natuke paremaks saada. Olen selles sügavalt veendunud, et kui probleemide lahendamisel ei aita kinnistest ustest, tuleb uks lahti teha.”