Valitsuspartei Reformierakonna esindaja ütles BNS-ile, et see on Rahvaliidu enda otsustada. “Koalitsioonileppe kohaselt kuulub siseministri koht neile,” meenutas ta. “Järelikult peavad nad ka ise otsuse tegema.”

Opositsioonilise Keskerakonna infojuht Evelyn Sepp ütles et ministri tagasiastumine või jätkamine on peaminister Juhan Partsi küsimus.

“Keskerakonna hinnangul asuvad minister Leivo ümber toimuva juured kahtlemata koalitsioonis ja peegeldavad hoopis selle sisesuhete olukorda,” lisas ta. “Juhtunu võimendamine valmistab ette kevadisi eelarvevaidlusi, mida oligi arvata. Kaua see peidetud kodurahu siis ikka vastu saab pidada.”

Samuti vastasrinnas oleva Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Ivari Padar kaldus arvama, et Leivo võiks jätkata. “Igale isale on see väga ebameeldiv, kui ta poeg millessegi sellisesse on segatud,” ütles ta. “Poliitilise otsuse kohta ei oska ma vanemale ja kogenud poliitikule soovitusi anda. See jäägu tema otsustada.”

Padar lisas, et vaieldamatult on Leivo praeguse koalitsiooni üks tegusamaid ministreid. “Väikese Eesti üks häda on see, et kui inimesed kukuvad, pole kedagi nende asemele panna,” ütles ta.

Isamaaliidu üks juhte, endine siseminister Tarmo Loodus oli seevastu kindel, et Leivo peaks ametist lahkuma. “Gaasimaskide asi on väike asi võrreldes uue looga,” ütles ta. “Oma poja seotus narkootikumidega teeb siseministril üsna keeruliseks oma põhiülesande täitmise ehk võitluse uimastikaubandusega.”

Opositsioonipoliitik lisas, et peaminister Parts lubas küll valju korra sisse seada, kuid on teinud erandeid ja peaks nüüd oma lubadust täitma hakkama.

Ka laupäeval ministri poja uimastiostmise paljastanud ajaleht Postimees leidis oma juhtkirjas, et Leivo peaks ametist lahkuma. “Kui ta seda ei tee, õigustab ta topeltmoraali: käi minu sõnade, mitte tegude järgi,” kirjutas ajaleht.