1. septembril kavatsevad koolidesse minna omavalitsusjuhid, parlamendiliikmed, parteide esindajad ja ministrid. Peaminister Parts propageerib EL-iga ühinemist Sindi gümnaasiumis.

EL-i infosekretariaadi juhataja Hannes Rumm ütles SL Õhtulehele, et poliitikute ülesanne ongi enne rahvahääletust võimalikult paljudele inimestele eelseisva otsuse tähtsust selgitada.

“Seepärast külastavad valitsuserakondade ning kindlasti ka teiste erakondade poliitikud 1. septembril koole ning räägivad seal euroliiduga ühinemise plussidest ja miinustest,” ütles Rumm.

Peaministri nõuniku Kristi Liiva sõnul peab Parts esimesel koolipäeval Sindis kõne, kus räägib gümnasistidele Eesti tulevikust nii EL-iga ühinemisel kui sellest väljajäämisel. “Poliitikud räägivad ikka asjadest, mis on neile südamelähedane ja tähtis. Seetõttu ei saa lastele euroliidust rääkimist kuidagi ebaeetiliseks nimetada,” lisas ta.

Sindi kooli juht, EL-i pooldav Mari Suurväli ütles ajalehele, et õpilastel küll valimisõigust pole, kuid nad räägivad kuuldust kodus.

Kose volikogu euroskeptikust esimees Uno Silberg mõistis 1. septembri aktsiooni hukka. “Ühiskonnas on ikka midagi väga mäda, kui lastele pühal päeval minnakse kooli mingit propagandat tegema,” ütles ta ajalehele. “See on kõige ehtsam odava populaarsuse võitmise üritus, et õhtul televisiooni pääseda.”.