Eesti Vabadusvõitluse Vääristamise Fondi juhatuse liige Kuno Raude ütles BNS-ile, et kohal oli vabadusvõitlejaid kõigist maakondadest ning arvukalt külalisi.

“On hea tõdeda, et kohal oli ka arvukalt üliõpilasi erinevatest korporatsioonidest,” lisas ta.

Kuigi avamisele oodati ka riigikogu ja valitsuse liikmeid, olid kohal vaid Urmas Reinsalu ja Trivimi Velliste. Oma pöördumise saatis justiitsminister, samuti Res Publicasse kuuluv Ken-Marti Vaher.

Raude polnud poliitikute vähesest huvist häiritud. “Kõige tähtsam on, et monument püsti sai,” nentis ta. Eesti Raadiole pühapäeva hommikul antud intervjuus ütles Raude, et vabadusvõitlejad ootasid monumenti 12 aastat.

Palju diskussioone tekitanud monumendil on kiri “II maailmasõjas Eesti riikliku iseseisvuse taastamise eest võidelnuile”.

Vabadusvõitlejad pakkusid monumendi tekstina välja Jüri Uluotsa 1944. aasta 18. augustil lausutud sõnad “Eesti aladel on peetud ida vastu 39 sõda. Neljakümnes sõda on praegu käimas. Au ja kuulsus neile, kes oma elu või tervise on jätnud võitluses Eesti eest!”. Uluots oli tollal peaminister presidendi kohustes.

Pärnu linnavalitsus ei nõustunud teksti muutmisega.

Raude on varem öelnud, et praegusel kujul ei tohiks monument kedagi riivata.

“Peab selgelt ja ühemõtteliselt teadma, et Pärnusse püstitatakse mälestusmärk Teises maailmasõjas Eesti riikliku iseseisvuse eest võidelnud eesti meestele, mitte natsidele, kellega nendel meestel ei olnud mitte mingit pistmist,” on ta nentinud.