Keskerakonda ERR-i nõukogus esindava riigikogu liikme Marika Tuusi sõnul ei ole Keskerakond valimisreklaami ERR-i lubamise teemat arutanud, teatas BNS.

"Küll oli sel teemal juttu suvisel ringhäälingu nõukogu istungil kui nõukogu esimees Andres Jõesaar selle teema välja käis. Et see oli tol korral täiesti uus lähenemine valimisreklaamile ja et nõukogu esimehe poolt ei esitatud ka mingeid konkreetseid formaate ega seisukoha veenvaid põhjendusi, tundus vähemalt esialgu idee valimisreklaamist ETV–s vähetõenäoline. Ma ei täheldanud, et keegi nõukogu lihtliikmetest seda oleks väga soovinud ja toetanud," ütles Tuus BNS-ile.

Tuusi sõnul on kindlasti mõeldav, et ETV kutsuks ellu senisest rohkem mitmesuguseid valimisdebatte, samas suures mahus kommertsreklaami kujul programmi ja saadete tükeldamist ei kujuta ta ette. "Sain tookord aru, et kõne all oli ikkagi üsna suur reklaamimaht. On ka muud ohud – eetrimahu tasakaalureeglite võimalik rikkumine, teletegijate subjektiivne otsustamine ja nii edasi. Aga endise teletegijana arvan, et see lõhuks ja killustaks ETV programmi terviklikkust," sõnas Tuus.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonda (SDE) kuuluv ERR-i nõukogu liige Peeter Kreitzberg ütles BNS-ile, et valimisreklaami võiks rahvusringhäälingus näidata vaid põhjusel, et raha ei mõjutaks nii palju valimistulemusi kui praegu. "Paraku ei ole see Eestis nii läinud," lausus Kreitzberg. Kreitzbergi sõnul on see tema arvamus ja SDE ei ole jõudnud valimisreklaami ERR-i lubamise teemat arutada.

Ka ERR-i nõukogusse kuuluv Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) saadik Andres Herkel ei toeta valimisreklaami lubamist rahvusringhäälingu eetrisse. "Mis tahes rahvusringhäälingu eetriaja müümine erakondadele on välistatud," ütles Herkel BNS-ile.

Reformierakondlasest riigikogu aseesimehe Keit Pentuse sõnul ei toeta erakond valimisreklaami lubamist rahvusringhäälingusse. "Kogu selle reklaamiteemalise vaidluse osas on vaataja huvid jäänud tagaplaanile. See on minu enda sisemine tunnetus, aga ma arvan, et vaataja hindab palju rohkem sisulist debatti ja arutelu kui reklaami. Reformierakond on seda meelt, et kui me räägime valimisperioodist, tuleb keskenduda siseulistele debattidele, mitte arutada selle üle, kuidas suurendada veelgi reklaami mahtu," lausus Pentus.

Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) nõukogu esimees Andres Jõesaar pöördus mais õiguskantsler Indrek Tederi poole, et saada selgust valimisreklaami edastamise võimalustest.

Jõesaar palus õiguskantsleril kontrollida, kas rahvusringhäälingu seaduses sätestatud reklaami edastamise keeld vastab põhiseaduse paragrahvile 44, mille kohaselt on igaühel õigus vabalt saada üldiseks kasutamiseks levitatavat informatsiooni.

Kultuuriminister Laine Jänes saatis augustis reklaamikeelu põhiseaduspärasust kontrollivale õiguskantsler Indrek Tederile saadetud ministeeriumi seisukohas, et kultuuriministeeriumi arvates ei piirata üldise reklaamikeeluga hääletamis- ega kandideerimisõigust, ei võeta kandidaatidelt võimalust oma vaateid tutvustada ega takistata poliitiliste vaadete edastamist ja ühiskonnaelu üle arutamist mõnel teisel moel.