2009. aastal Põhjamaade kaitseministrite algatatud NORDEFCO raamistiku kohaselt arendavad Rootsi, Norra, Soome, Taani ja Island sõjalist koostööd nii strateegia, võimearenduse, välisoperatsioonide kui õppuste ja väljaõppe vallas, teatas kaitseväe peastaap.

Põhjamaade sõjalise koostöö raamistiku NORDEFCO eesistuja kindral Sverker Göransoni sõnul on Põhjamaad huvitatud stabiilsest julgeolekuolukorrast Läänemere piirkonnas. Konkreetset sõjalist koostööd on kindral Göransoni sõnul Eestil võimalik alustada kas kahepoolselt või laiemalt, sõltuvalt koostöö valdkonnast, võimalustest ja riikide huvidest.

"Selleaastane Põhjamaade, Eesti, Läti ja Leedu kaitseväe juhatajate kohtumine oli kvalitatiivselt täiesti uuel tasemel. Saime kutse kaitsekoostöö süvendamiseks ja rääkisime põhjalikult uutest teemadest," ütles Eesti kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots. "Meid seob Põhjamaadega kultuuriruum, meid liidab ühine ajalugu, me saame üksteisest hästi aru, meie mõttemaailm on lähedane, sest me jagame samu väärtusi. Me oleme eluliselt huvitatud, et Läänemere piirkonna riikide julgeolekuolukord oleks jätkuvalt maailma üks turvalisemaid."

Koostööraamistik näeb ette pikaajalist kaitsekoostööd riikide sõjaliste võimekuste arendamise ja koordineerimise, ühisõppuste, ühise väljaõppestruktuuri ning koolide arendamise ja välisoperatsioone alal toetavate ühishangete ning toetavate üksustega.

Eesti alustab koostööraamistikus esimese sammuna integreerumist Põhjamaade distantsõppe süsteemi ning arendab koos teiste riikidega välisoperatsioonidel osalenud kaitseväelaste toetamise põhimõtteid.

Praegu on Eesti kaitseväe jaoks olulisimaks koostöö näiteks Põhjamaadega Euroopa Liidu Põhjala lahingugrupp, kuhu kuuluvad lisaks Eestile Rootsi, Norra, Soome ja Iirimaa. Soomes, Rootsis ja Taanis on sõjalise ettevalmistuse saanud paljud Eesti ohvitserid ja allohvitserid. Põhjamaad ja Eesti kasutavad Soome päritolu Sisu soomukeid, Rootsi tankitõrje granaadiheitja Carl Gustaf on paljude Euroopa riikide relvastuses. Suur osa Eesti relvastusest ja varustusest on pärit Soomest, Rootsist ja Taanist.

Soome, Rootsi, Norra, Islandi, Taani, Läti, Leedu ja Eesti kaitsevägede juhatajad kohtusid Tallinnas eile ja täna.

Kaitseväe juhatajad arutasid regionaalse julgeoleku ja koostöö küsimusi, väljaõppevõimalusi, kogemusi välisoperatsioonide ja operatsioonidel osalenud kaitseväelaste toetamise alal.