Küsimusele, kas politsei- ja piirivalveamet (PPA) uurib erivahendite, seal hulgas kummikuulide, kasutamist Harku kinnipidamiskeskuses, vastas Põhja prefektuuri korrakaitsebüroo juht Valdo Põder, et juhtumit uuritakse. "Iga relvakasutamise järel analüüsime juhtumit ning teeme sellest ka edaspidiseks tegutsemiseks järeldused," selgitas Põder.

Põder lisas, et korra taastamiseks kasutati erivahendeid, seal hulgas relvi, millega tulistati kummikuule. "Sihiti seina ja põrandat, et vähendada kuuli algkiirust. Erivahendite kasutamine nii samuti nagu relvade kasutamine oli taktikaline otsus," ütles Põder.

Harku kinnipidamiskeskuse juht Pärtel Preinvalts kinnitas kolmapäeval, et politsei- ja piirivalveamet peab sellistele sündmustele reageerima proportsionaalselt ning intsidendis oli oht ka kolmandatele isikutele, kes protestis ei osalenud.

"Ressursi kaasamine sellises mahus oli kindlasti õigustatud ja samamoodi ka spetsialiseeritud üksuse kaasamine samasuguses mahus ja sellises võtmes oli kindlasti põhjendatud," selgitas kinnipidamiskeskuse juht.

Siseminister Hanno Pevkur leidis, et jõu kasutamine oli õigustatud. "Kui võtame selle sündmuse, mis teisipäeval oli, siis kahtlemata minu hinnangul käitus politsei õigesti, see oli vaja kiiresti lahendada," kinnitas siseminister neljapäeval.

SA Eesti Inimõiguste Keskuse juhataja kohustetäitja Egert Rünne sõnul on inimõiguste keskusel väga raske hinnata, kas politsei lahendas Harku kinnipidamiskeskuses toimunud intsidendi adekvaatselt, sest neil pole selle kohta lihtsalt piisavalt palju infot.

"Teame vaid seda, mida meedia on vahendanud. Kuivõrd põhjendatud oli erivahendite kasutamine kinnises ruumis, kus viibis ka konfliktis mitte osalenud inimesi, peab otsustama PPA," rääkis Rünne pühapäeval.

Harku kinnipidamiskeskuses korraldasid kinnipeetavad eelmise teisipäeva õhtul protestimeeleavalduse, millele politsei reageeris tugevdatud jõudude kohalesaatmisega. Korra taastamiseks kasutasid politseinikud sundi - erivahendeid ja kummikuule ning toimetasid kinnipeetavad nende tubadesse.