Riigiprokuratuuri pressiesindaja Katrin Lunt ütles Delfile, et 67-aastane Taiwani kodanik jääb praeguse seisuga 30 päevaks vahi alla.

"1. mail peeti USA eelarestipalve alusel kinni strateegilise kauba salakaubaveos kahtlustatav Taiwani kodanik ning 2. mail võeti ta 30 päevaks vahi alla," sõnas Lunt.

Hetkel ootab riigiprokuratuur Lunti sõnul väljaandmismaterjale ning mehe loovutamise aja USA võimudele otsustab kohus.

Uurimist teostab FBI, mistõttu prokuratuur lähemalt kinnipidamise asjaoludest rääkida ei saanud.

Chicago prokuratuuri andmetel vahistati eelmisel nädalal Tallinnas 67-aastane mees, keda kahtlustatakse relvaäris Põhja-Koreaga.

Delfi andmetel vahistati eelmisel nädalal Tallinnas Ameerika Ühendriikide palvel Aasiast pärit mees, keda on alust kahtlustada Põhja-Korea relvadega varustamises ja massihävitusrelva kiirele levikule kaasaaitamises.Samal päeval peeti Chicagos kinni tema poeg.

USA võimud süüdistavad Taiwani elanikku ja tema Chicagos elavat poega relvatarnes Põhja-Koreasse. Taiwanlane Hsien Tai Tsai, keda tuntakse ka AlexTsai nime all, arreteeriti eelmisel kolmapäeval Tallinnas. Samal päeval peeti USA-s oma kodus kinni ka tema poeg Yueh-Hsun Tai ehk Gary Tsai.

36-aastane Gary Tsai jäeti Chicago ringkonna otsusega edasi vahi alla. 67-aastane Alex Tsai jääb esialgu vahi alla Eestisse.

Süüdistuste järgi on agendid uurinud Alex ja Gary Tsaid ning isikut A (Alex Tsai Taiwani kaasosaline) ning firmade võrgustikku, mis on seotud USA päritolu kaupade ja seadmete ekspordiga, mida võidakse kasutada massihävitusrelvade tootmiseks.

USA ametivõimud tänasid Eesti julgeoluteenistusi ja prokuratuuri relvaärimeeste tabamiseks tehtud pingutuste eest.