Uueks, kuni 60 protsenti Eesti elanikkonnast teenindavaks regionaalhaiglaks liidetavate haiglate töötajad on avaldanud kahtlust, kas ei toimu riigivara jaotamine juba nüüd, mil Põhja-Eesti regionaalhaigla põhikirigi pole vastu võetud, kirjutab Postimees.

Nii Tallinna Kivimäe haigla, psühhiaatriahaigla kui ka nahahaiguste haigla töötajad väitsid, et nendegi kõrvu on jõudnud kahtlased plaanid uue hiidhaigla varade jagamisest avaliku enampakkumiseta.

“Räägitakse, et Hiiul asuv nahahaiguste haigla on juba praegu müügis,” lausus psühhiaatriahaigla tundmatuks jääda soovinud töötaja. Samuti anonüümsust palunud Kivimäe haigla töötaja oli aga teadlik psühhiaatriahaigla müümise plaanidest.

Kuulujuttude tasandile on see aga jäänud, sest konkreetsematele küsimustele keelduvad haigla töötajad vastamast, lisades, et ei tea uue juhtkonna plaanidest midagi.

“Ma ei tea, kuidas see kõik saaks tõsi olla,” sõnas sihtasutuse Põhja-Eesti Regionaalhaigla märtsis valitud juhatuse esimees Ahti Kallikorm. “Olen enda valimisest alates kohtunud kõikide haiglate juhtide ja personaliga ning tutvustanud oma ettekujutust uuest haiglast.”

Kallikormi hinnangul on süüdistused, nagu ei teataks toimuvast midagi, üksnes liidetavate haiglate enesekaitse.

“Alati saab väita, et informatsiooni on vähe, ja see enesekaitse on mõistetav, kuid praegusel juhul ei vasta süüdistused tõele,” tõrjus Kallikorm.

Samas ei eitanud juhatuse esimees, et riigilt sihtasutusele üle antavad kinnistud lähevad uue, Mustamäele rajatava superhaigla valmimisel realiseerimisele.

“Neid ei pruugi sugugi ära müüa, kuna praegu hajali asuvatele hoonetele võib leida teisigi funktsioone — välja rentida, pantida või võtta pangalaenu,” jättis Kallikorm plaanid lahtiseks, kuid lubas, et avalik enampakkumine tuleb igal juhul. “Tuleb läbi kaaluda, millised kinnistud muutuvad regionaalhaigla eesmärgi saavutamiseks mittevajalikuks, ja siis otsustame.

Kallikormi sõnul selgub haiglahoonete tulevik alles käesoleva aasta lõpus, mil valmib loodava sihtasutuse äriplaan.

“Ei homme ega ka lähikuudel muutu kellegi jaoks midagi peale selle, et tekib seitsme eraldi üksuse asemel üks tööandja,” kinnitas Kallikorm. “Praegu ei ole juttu ka kellegi koondamisest või vallandamisest.”

Enne meedikute koondamist vallandatakse ühishaiglale mittevajalikud peaarstid ja pearaamatupidajad, kelle vallandamistasudeks on planeeritud üle kahe miljoni krooni.

Lisaks äriplaanile pole valmis ka funktsionaalne arengukava, mis määrab Mustamäe haiglakompleksi baasil loodava suurhaigla ehituse tähtajad.

Põhja-Eesti suurimaks haiglaks liidetakse tänaseni riiklike haiglatena tegutsenud Mustamäe haigla, Kivimäe haigla, Tallinna nahahaiguste kliinik, Tallinna psühhiaatriahaigla, Eesti Onkoloogiakeskus, kutsehaiguste kliinik ja arstlik perenõuandla.

Tartu ülikooli kliinikumiga konkureerivasse Põhja-Eesti regionaalhaiglasse rajatakse osakonnad kõikidele Eestis registreeritud arstlikele erialadele, välja arvatud perearstindusele.