Õiguskantsler tegi ettepaneku viia põhiseadusega kooskõlla Euroopa Parlamendi valimise seaduse, kohaliku omavalitsuse valimise seaduse ja Riigikogu valimise seaduse poliitilist välireklaami keelustavad sätted, teatas riigikogu pressiesindaja.

Seda ettepanekut toetas kuus komisjoni liiget ja vastu oli üks. Kõnealune ettepanek on riigikogu täiskogu päevakorras neljapäeval 19. juunil.

Tänasel põhiseaduskomisjoni istungil viibis ka õiguskantsler Indrek Teder, kes selgitas lähemalt oma ettekandega seotud asjaolusid. Õiguskantsler oli seisukohal, et poliitilise välireklaami keelustamine riivab intensiivselt valimisõigust. Ta osutas, et poliitilise välireklaami keelustamise eesmärgid on küll legitiimsed, kuid valitud meede, välireklaami täielik keelamine aktiivsel valimisperioodil, ei ole mõõdukas.

Nimetatud piirangute eesmärgiks, nagu osutab õiguskantsleri analüüs, on läbi valimiskampaania kulude vähendamise vähendada raha osakaalu poliitilise võimu saavutamisel; suurendada sisulise poliitilise argumentatsiooni osakaalu; vabastada avalikku ruumi liigsest välireklaamist, mis võib tekitada avalikkuse vastumeelsust poliitilise reklaami ja poliitika vastu tervikuna.

Õiguskantsler leiab, et kuigi valitud vahend on sobiv ja vajalik nende eesmärkide saavutamiseks, ei kaalu poliitilise välireklaami täielik keelustamine aktiivse agitatsiooni ajal siiski üles valimisõigusesse sekkumise intensiivsust.