Komisjoni esimees Väino Linde lausus Eesti Raadiole, et kuluhüvitiste korda ei muudeta ei käesoleva ega ka tulevase riigikogu koosseisu jaoks.

IRLi saadikurühm asus õiguskantsleri kriitilisele hinnangule, kodanike tugevale vastuseisule ning erakonnaliikmete ja liikmeühenduste valjuhäälsele protestile toetudes seisukohale jätta riigikogu liikme staatuse seaduse eelnõuga muutmata riigikogu liikme tööga seotud kulutuste hüvitamise senine kord. Varem on oma toetust praegu kehtiva kuluhüvitiste ehk tsekkide esitamise jätkamisele avaldanud Reformierakond.

“Avalikkuse reaktsioon seaduseelnõu menetlemisele on olnud valuline. Me ei saa eirata kodanikeühenduste, erakonnaliikmete ja õiguskantsleri arvamusi,” sõnas IRLi parlamendisaadik Mart Nutt, vahendas erakonna pressiesindaja.

Kolmapäeval leiab aset riigikogu liikme staatuse seaduse eelnõu teine lugemine, ja lõpphääletus toimub neljapäeval.

Õiguskantsler Allar Jõks leiab, et on lubamatu, et riigikogu liikmed üritavad sama koosseisu parlamendi töötasu suurendada ja veel nii suures osas. Jõks kirjutas neljapäeval riigikogu esimehele Ene Ergmale saadetud seisukohas, et palju poleemikat põhjustanud riigikogulase staatuse muutmise eelnõu esitatud kujul vastuvõtmine toob endaga kaasa põhiseadusvastase olukorra.