Homse päeva jooksul täpsustatakse veel ministeeriumidega kulukohti 100 miljoni krooni osas, teatas rahandusministeeriumi pressiesindaja.

„Tunnustan kõiki valitsusliikmeid, kes tulid kaasa rahandusministeeriumi ettepanekutega säästlikkuseks ning leidsid oma eelarves vajalikud kokkuhoiukohad,” ütles rahandusminister Ivari Padar. „Muutunud majandusolukorras on mitmed riigid otsustanud oma võimalused üle vaadata ja ka Eesti otsus oma kulusid kokku tõmmata on igati mõistlik.”

Valitsus on seadnud omale eesmärgiks järgida tasakaalus eelarvepoliitikat. ”Meie eesmärk on hoida riigieelarve tasakaalus ning seetõttu oli kulude kokkutõmbamine vajalik ja asjakohane,” selgitas rahandusminister. ”Eelarve tasakaal on üks samm Eesti majanduse hea tervise hoidmisel, mis näitab ka valitsuse suutlikkust võtta vajadusel vastu raskeid ja ebameeldivaid otsuseid.”

Arvestades 3,1 miljardi kroonist kulude kärbet, on 2008. aasta eelarve kulude maht 88,2, mis on 10,8 miljardit rohkem kui möödunud aastal.

Valitsuse poolt kokku lepitud 3,1 miljardi krooni suurune kokkuhoid puudutab kõigi ministeeriumide haldusalasid ja ka põhiseaduslikke institutsioone. 2008. aasta eelarves tehti esialgselt kokkuhoidu puudutavaid ettepanekuid 1,7 miljardi krooni ulatuses, millest olulise osa moodustasid tegevuskulud ja väheprioriteetsete investeeringute edasilükkamine.

„Arusaadavalt on tegevuskulude kärped ministeeriumidele kõige valulikumad, kuid peame analüüsima riigi toimimist terviklikult ning jätkama eelarves kokkulepitud mahus investeerimist Eesti arengu võtmevaldkondadesse ja inimeste turvatundesse,” selgitas rahandusminister. „Seetõttu otsustas valitsuskabinet teha väiksemas mahus kärpeid hariduse-, sotsiaal-, sisejulgeoleku ning kaitsekulude arvelt.”

Eelarve tasakaalus hoidmise nimel kinnitati täiendavalt 832 miljoni krooni ulatuses tulude suurendamise ettepanekud, millest ligikaudu 305 miljonit moodustab Riigi Kinnisvara ASi mittevajalike varade müük. Varade müük puudutab muuhulgas Pärnu vanglat, Pagari tänava politseimaja, Paslepa residentsi. Lisaks on täiendavaid tulusid planeeritud dividende, riigilõivude ja trahvide arvelt.

Tänasel istungil jäi täpsustamata veel kärpeid ligi 100 miljonit krooni, mis lepitakse ministeeriumidega täpsemalt kokku esmaspäevaks.

„Tänaste kokkulepete valguses on hea meel tõdeda, et valitsus ei pea taganema koalitsioonilepingus antud lubadustest ning olulisemad investeeringud saavad tehtud,” tõdes Ivari Padar.

Rahandusministeerium asub täna valitsuskabinetis kokkulepitud kokkuhoiukohtadest lähtuvalt ette valmistama lisaeelarve eelnõud, et esitada see 15. mai valitsuse istungile ning seejärel riigikogule.